<i>Aanval op VS</i>: EU strooit met miljoenen voor stabiel Pakistan

26-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Nielson deed zijn toezegging op hetzelfde moment dat een Europese trojka tijdens een bezoek de explosieve situatie in de regio probeert te kanaliseren. De Trojka bestaat uit de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, Veiligheidstopman van de EU Javier Solana en eurocommissaris voor Externe Betrekkingen, Chris Patten. Zij maken momenteel een ronde langs verschillende islamitische landen.

De toezegging van Nielson voor steun komt bovenop een bedrag van 23 miljoen euro (50,6 miljoen gulden) dat al eerder in Islamabad was toegezegd door Patten. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten nog wel instemmen met deze nieuwe steun.

Het geld is vooral bedoeld voor Pakistan, waar al zo'n twee miljoen Afghaanse vluchtelingen in opvangkampen leven. Volgens Nielsons woordvoerder zit nog eens 4 miljoen euro (8,8 miljoen gulden) in de pijplijn voor opvang van Afghaanse vluchtelingen.

Chris Patten zei in Islamabad dat hij 'eigenlijk geen prijs op de hulp wilde plakken'. Volgens Patten moet Europa alle middelen vrijmaken die nodig zijn om destabilisatie (van Pakistan, red.) tegen te gaan'.

De Europese Commissie heeft eerder al gegarandeerd dat nergens samenwerking plaatsvindt met organisaties die worden verdacht van banden met terroristische organisaties. Sterker nog: door het steunen van de regio en met name Pakistan hoopt de EU op middellange termijn de voedingsbodem voor terrorisme en extremisme weg te nemen.

Reacties