<i>Aanval op VS</i>: Activisten passen acties tegen VS aan

17-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De ‘anti-globaliserings’-beweging voelt zich wat ongemakkelijk na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon in de Verenigde Staten. De toon van de bekende anti-Amerika retoriek is in ieder geval gedempt.

Op veel websites veroordelen de ‘anti-globalisten’ de aanvallen. Hun campagnes krijgen een ander gezicht. Zo wordt de poster die oproept tot een boycot van Esso vanwege diens oppositie tegen het Kyoto-protocol, weggehaald. De poster toont een maniakale president Bush met de tekst ‘Esso at mijn hersenen’.

Ook de Britse website www.fabclimate.org die oproept tot boycot van Amerikaanse producten, heeft haar campagne opgeschort uit ‘respect voor en sympathie en solidariteit met de Amerikanen’. Zelfs wordt overwogen de naam FAB (‘Families aganist Bush’) te veranderen.

Andere acties tegen de huidige globalisering, waarvan de VS toch vaak het symbool van alle kwaad is, gaan gewoon door. Zo waren de acties tegen de vergadering van de Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds op 29 en 30 september in Washington in volle voorbereiding en gingen die ook na de aanslagen gewoon door. Inmiddels is de vergadering echter uitgesteld.

De beweging is divers en de reacties zijn navenant. Luca Casarini, leider van de Italiaanse anti’s, vindt dat de beweging een nieuwe strategie moet overwegen. ‘Ik denk dat alles zal veranderen voor de mensheid, dus ik begrijp niet hoe iemand kan zeggen dat het geen invloed heeft op de anti-globaliseringsbeweging.’

Wanhoop en lijden
‘Onze idealen van rechtvaardigheid, vrijheid en kritiek op het neo-liberalisme veranderen niet, maar wat zeker verandert is het mondiale scenario waarin die idealen hun uiting vinden. Wij moeten daar allemaal over nadenken,’ aldus Casarini tegen persbureau Reuters.

Jose Bove, Franse boer en boegbeeld van de anti-globaliseringsbeweging, erkent dat. ‘Wat we weten is dat niets meer hetzelfde zal zijn als voorheen en dat het onmogelijk is nog een discussie te organiseren onder rustige omstandigheden.’

Zonder de aanvallen te willen goedkeuren, leggen anderen meer de nadruk op Amerika’s eigen verantwoordelijkheid voor het kwaad dat hen is aangedaan. De Verenigde Staten krijgen de klap terug voor hun economische en handelspolitiek die arme landen benadeelt, is de strekking.


De Franse anti-globaliseringsorganisatie Attac vindt de ‘zelfmoordaanvallen in New York en Washington getuigen van een blind terrorisme dat geen doel rechtvaardigt’, maar zegt tegelijkertijd: ‘deze misdaad …. reflecteert niettemin toch processen die al decennia aan het broeien zijn: de toestand van wereld, de groeiende ongelijkheid en onopgeloste crises en dus de wanhoop en lijden die daarvan het resultaat is. Het reflecteert ook de specifieke rol die de VS spelen in de internationale arena, zij het in de slechts denkbare zin.’

Weer anderen zeggen verbaasd te zijn over de hypocrisie na de aanslagen. ‘De vijand van onze vijand is niet onze vriend en Bin Laden heeft niets te maken met antikapitalisme,’ zegt Guy Taylor van de Britse Globalise Resistance Movement. ‘Maar .... de burgers van Irak of de Balkan moeten hetzelfde gevoeld hebben als de Amerikanen nu, toen het Westen oorlog tegen hen voerde.’

Attac
Familes against Bush... is niet meer
Familes against Bush... is niet meer

Reacties