<i>Aanval op Afghanistan</i>:Libanon wacht bang af

10-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘Vandaag concentreren we ons op Afghanistan, maar de strijd is breder. Elk land staat voor een keuze. Er bestaat geen neutraal terrein in dit conflict.’ De woorden die de Amerikaanse president George W. Bush zondag sprak, bepalen de politieke agenda in Libanon.

Het Arabisch-christelijke land neemt een duidelijke houding aan tegen de acties van de VS in Afghanistan. ‘Libanon is ondubbelzinnig bereid tot volledige samenwerking met de internationale gemeenschap,’ zegt premier Rafik Hariri.

Het land wil deel uitmaken van een internationale coalitie tegen het terrorisme, zelfs als Israël meedoet. Maar de Libanese regering wil in ruil ook duidelijkheid van de VS: er moet een onderscheid komen tussen terrorisme en legitieme vrijheidsstrijd, waarmee in het geval van Libanon de sjiietische Hezbollah wordt bedoeld.

De guerrilla in de oostelijke Bekaa-vallei bestookt aartsvijand Israël al twee decennia met Syrische en Iraanse steun. Als gevolg van de aanhoudende acties van de beweging trok het Israëlische leger zich in mei van vorig jaar terug uit het zuiden van Libanon na 22 jaar bezetting.

Net als andere Arabische landen heeft Libanon zich achter VN- resolutie 1373 geschaard en zich uitgesproken tegen het terrorisme. Maar tegelijk wijst het land erop dat het begrip terrorisme niet precies gedefinieerd is> Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen terroristen en vrijheidsstrijders.

Naar verwachting zal de Arabische wereld over dergelijke kwesties eensgezind om duidelijkheid vragen op de speciale top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die vandaag is gestart in Qatar.

Onderscheid tussen burgers en beleid
De Hezbollah figureert voorlopig niet op de officiële lijst van terroristische organisaties die de VS twee weken geleden opstelden.

Maar de organisatie figureert wel op een andere Amerikaanse terreurlijst, die het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend maakte. Die 'verboden-te-financieren'-lijst wordt tweejaarlijks opgesteld. In feite verschilt ze niet veel van de vorige versie, maar in de huidige context krijgt hij wel meer belang.

Net voor zijn verrassingsbezoek aan het Midden-Oosten deze week, beklemtoonde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld dat de Hezbollah en Hamas niet uitgesloten worden als oorlogsdoelwitten.

De organisatie zelf is alvast beducht voor de Amerikaanse toorn. In het eerste interview sinds 11 september wikte Hassan Fadlallah, een lid van het politburo van de Hezbollah, zijn woorden zorgvuldig: ‘We moeten niet bang zijn om als doelwit uitgekozen te worden want we zijn een erkende, legitieme nationale bevrijdingsbeweging die strijd heeft geleverd tegen de Israëlische bezetting van het zuiden van Libanon.’

Fadlallah wees er op dat de Hezbollah nooit één westerse gijzelneming of bomaanslag tegen Amerikaanse instellingen heeft opgeëist. De Hezbollah-topman vindt de bewijzen dat Bin Laden achter de aanslagen op het WTC zit niet overtuigend, maar hij voegt er meermaals aan toe dat de Hezbollah alle aanslagen tegen burgerdoelwitten veroordeelt.

Ondanks het feit dat de Israëli's wapens van Amerikaanse makelij op Palestijnse burgers richten, vindt de Hezbollah-topman dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen Amerikaanse burgers en het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Reacties