<i>Aanval op Afghanistan</i>: Gemoederen raken verhit in Pakistan

08-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In een televisietoespraak maandagmorgen verzekerde president Pervez Musharraf, de militaire leider van Pakistan, dat de regering de protestacties van ‘extremisten’ onder controle zou houden. Volgens Musharraf gaat het leven in het land zijn gewone gangetje.

Wel legde Musharraf nog eens omstandig uit dat de samenwerking met de internationale coalitie tegen het terrorisme het beste is voor ‘de nationale én internationale belangen’. Volgens Pakistaanse bronnen werd het Pakistaanse luchtruim gebruikt voor de aanvallen vanaf de Amerikaanse en Britse schepen in de Arabische Zee.

Musharraf verklaarde dat hij de verzekering had gekregen dat de aanvallen op Afghanistan ‘kort en doelgericht’ zouden zijn en in principe geen burgerslachtoffers zouden eisen.

Commentatoren hebben er meteen op gewezen dat Musharraf’s beschrijving van de aanvallen nogal verschilt van de ‘volgehouden, allesomvattende en niet-aflatende’ acties die de Amerikaanse president George W. Bush in het vooruitzicht heeft gesteld.

Volgens de publicist Irhsad Haddani zal Islamabad nog van geluk mogen spreken als de militaire campagne beperkt blijft tot het uitschakelen van het al-Qaeda netwerk en de gevangenneming van bin Laden. Maar als het ook de bedoeling is om de Taliban van de macht te verdrijven, komt het waarschijnlijk tot een langdurige guerrilla-oorlog. Dan zouden volgens Haddani de fundamentalisten in Pakistan wel eens niet meer onder de duim kunnen worden gehouden.

'Daad van lafheid'
De Raad voor de Verdediging van Afghanistan en Pakistan, een koepel van een twintigtal religieuze partijen, heeft alle moslims alvast opgeroepen tot een heilige oorlog aan de zijde van de Taliban. De Raad wil zijn geloofsbroeders in het buurland ‘fysiek en moreel bijstaan’. De islamistenkoepel probeert het verzet al enige tijd in heel het land aan te wakkeren.

Op de straat staken studenten zondagnacht en maandag autobanden in brand. Op sommige plaatsen gebruikte de politie traangas om de betogers uiteen te drijven.

Ook andere religieuze leiders noemen de militaire acties in Afghanistan – net als bin Laden - een aanval tegen de hele islamitische wereld. ‘De aanvallen van vannacht waren een daad van lafheid en een uiting van morele verdorvenheid,’ oordeelde Qazi Hussain Ahmed, het hoofd van de Jamaat-i-Islami. Die partij steunde de Afghaanse 'jihad' tegen de Russische bezetters in de jaren 80.
De bekendste tegenstanders van de samenwerking tussen Pakistan en de VS, Maulana Fazlur Rehman van de Jamiat Ulama Islam en Maulana Samiul Haq, de leider van een aparte factie binnen diezelfde partij, werden door de autoriteiten onder huisarrest geplaatst om nog meer protesten te voorkomen.

Maar zelfs gematigde politici vinden dat de VS en Groot-Brittannië overhaast te werk zijn gegaan. ‘Het lont had nog uit het kruitvat kunnen worden gehaald als men de Organisatie van Islamitische Landen of bepaalde moslimlanden had gevraagd te bemiddelen,’ zegt Gohar Ayub, een leider van de Pakistaanse Moslimliga.

Veel gematigde Pakistani vinden dat de internationale gemeenschap de tijd had moeten nemen het aanbod van de Taliban van zondagmiddag te onderzoeken om bin Laden voor een islamitische rechtbank in Afghanistan te berechten.

Reacties