<i>Aanval op Afghanistan</i>: 'Beperk burgerslachtoffers'

09-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

DE VN werden inmiddels zelf geraakt. Een Amerikaanse raket heeft in de nacht van maandag op dinsdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul een anti-mijnenbureau geraakt dat subsidie krijgt van de Verenigde Naties. Daarbij zijn vier mensen in het kantoor gedood. De VN heeft zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden.

Woordvoerster Stephanie Bunker van de VN riep op tot bescherming van burgers bij de aanvallen op Afghanistan. Er moet wel verschil worden gemaakt tussen strijders en onschuldige burgers, vindt de organisatie.

De slachtoffers zouden bewakers zijn die in het gebouw lagen te slapen. Ook zouden vier gewonden zijn gevallen. De raket raakte volgens getuigen het Afghan Technical Consultancy dat zich bezighoudt met opruimen van de ontelbare mijnen in Afghanistan.

Volgens getuigen is het gebouw verwoest. Het ATC is volgens de VN één van de grootste mijnenopruimingsbureaus in het land. De organisatie ruimt in heel Afghanistan handmatig mijnen op, verdeeld over zeker 31 teams.

Het kantoor lag volgens Bunker vol met apparatuur daarvoor. Het ATC is opgericht in 1989 en werkte toen met 35 mensen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een niet-gouvernementele organisatie met ruim 1100 medewerkers. Een medewerker van het kantoor zei dat twee weken geleden al zijn buitenlandse collega's al waren vertrokken. De werkzaamheden lagen vanaf dat moment stil.

Bunker zei dat minstens 10 tot 30 procent van de ammunitie bij de huidige Amerikaanse aanvallen niet zal ontploffen en dus later gevaar oplevert voor de Afghaanse bevolking. Al-Jazeera populair bij volk en irritant voor machthebbers.

Bij Amerikaanse luchtaanvallen op een vermoedelijke schuilplaats van de Saudische terrorist Osama bin Laden zijn volgens een Talibanwoordvoerder slachtoffers gevallen onder de burgerbevolking.

Bijzonderheden gaf de zegsman verder niet, aldus het in Pakistan gevestigde persbureau AIP. De aanval deed zich dinsdag voor in de regio Mewand, 70 kilometer ten westen van het Talibanbolwerk Kandahar.

VN-nieuws

Reacties