<i>Aanval op Afganistan</i>: Welkom in ‘Journalistan’

10-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De aandacht van de wereld concentreert zich dezer dagen – niet verwonderlijk - op Afghanistan. Maar dé hotspot voor het journaille is de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de stad Peshawar, bij de grens met Afghanistan.

De Pakistaanse krant The Nation zegt dat het aantal zijn kritische grens heeft bereikt. De dateline van de berichten (waar het vandaan komt) kan in plaats van Pakistan beter ‘Journalistan’ zijn, grapt de krant.

Bijna een week voor de aanvallen meldden zich 450 recent gearriveerde journalisten bij de autoriteiten. Het werkelijke aantal werd toen al geschat op meer dan 700, velen staan immers niet geregistreerd.

Onder de journalisten zijn de ‘oude bekenden’ die ook de Golfoorlog (91), Somalië (92/93) en Bosnia versloegen. Maar ook veel onbekenden. ‘Drie dagen geleden wisten sommigen nog niet eens waar Pakistan op de kaart lag,’ zegt een diplomaat in Islamabad.

Volgens douane-beambten was er zelfs een TV-ploeg die op het vliegveld van de Pakistaanse hoofdstad vroeg voor een vlucht naar Pakistan.

De hotels in Islamabad zijn overspoeld door de buitenlandse pers. Het is er volgens The Nation een jungle van satelliet-antenna’s, kabels en camera’s.

Het management van het Marriot hotel zag zich genoodzaakt een brief uit te schrijven waarin ze oproept ‘onder geen beding het dak op te gaan onder invloed van alcohol’. De daken van hotels zijn immers populaire plekken om uit te zenden. Overigens is alcohol in islamitisch Pakistan officieel verboden.

In Peshawar, dichter bij de grens met Afghanistan, huizen ook nog honderden journalisten. Volgens The Nation legt dat voor de bevolking van Peshawar geen windeieren. Hotelprijzen schieten omhoog, evenals de dagtarieven van de ‘vertalers’ voor de buitenlandse media. En: Bin Laden t-shirts als souvenirs vinden gretig aftrek.

The Nation, dagblad in Pakistan

Reacties