700 Aandeelhouders Shell steunen voorstel Greenpeace

08-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De zevenhonderd aandeelhouders die het voorstel voor de zonnepanelen steunen zijn maar een fractie van de paar honderdduizend die aandelen Shell bezitten. Woordvoerder van de milieuorganisatie Sander van Egmond benadrukt dat het om spontane reacties gaat. Greenpeace heeft namelijk nooit steun kunnen zoeken onder de aandeelhouders.

Half maart kocht Greenpeace voor 250.000 euro aandelen Shell. Daarmee verwierven de activisten zich een stem op de aandeelhoudersvergadering van de multinational, die dinsdag in Scheveningen wordt gehouden.

Met kwart miljoen euro aan aandelen kreeg Greenpeace het recht andere aandeelhouders te informeren over hun plannen. Deze regeling was nieuw op AEX-beurs. Maar ook weer zo nieuw dat de AEX twijfelde of de milieuorganisatie voldeed aan de regeling. Zij liet de beslissing over aan Shell. En deze reageerde negatief, zodat Greenpeace het voorstel nooit heeft kunnen verspreiden onder de andere aandeelhouders.

Shell heeft het idee voor de zonnepanelen niet op de agenda gezet. Het Brits-Nederlandse olieconcern wil in Scheveningen alleen spreken over zaken van het afgelopen jaar. Over nieuwe voorstellen worden in de aandeelhoudersvergadering geen beslissingen genomen.

Dat weet ook Greenpeace, die met zo’n 80 mensen probeert binnen te komen op de vergadering. Van Egmond: ‘Shell zal niet zeggen “ja, dat doen we”. Maar wij willen wel een duidelijk signaal afgeven.’

De internationale milieuorganisatie brachten hun voorstel ook in bij het oliebedrijf BP. Daar was 13 procent van de aandeelhouders het met de plannen eens. ‘Dat betekent op korte termijn niets’, zegt Van Egmond. ‘Maar 13 procent vertegenwoordigt wel 30 miljard gulden aan aandelen. En als ze dreigen die te verkopen, wordt BP wel onder druk gezet.’

Overigens verkoopt Greenpeace woensdag de aandelen Shell weer keurig. Hoewel ze in marktwaarde zijn gestegen, zal de milieuorganisatie geen winst maken. Zij hebben zich voor 100 procent ingedekt tegen koersschommelingen, waardoor zij geen verlies, maar ook geen winst kunnen maken.

Greenpeace-actie: Help Shell investeren in de toekomst

Reacties