55 Miljoen mensen profiteren van microkredieten

13-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Microkredieten zijn populair bij de gebruikers, vaak de armste mensen die geen lening bij de reguliere banken kunnen krijgen. Onderzoek wijst uit dat vooral vrouwen profiteren van een kleine lening.

Toch blijken donoren steeds minder geïnteresseerd in microkredieten, concludeeert de specialist van Wereldbank, Elizabeth Littlefield. De groei in het aanbod van de financiën blijft licht achter bij de doelstelling die de Microkrediet Top zich in 1997 stelde: tegen 2005 moeten 100 miljoen van de ‘s werelds armsten toegang hebben tot microkredieten.

‘Het algemene geloof is dat de allerarmsten microkredieten niet productief kunnen aanwenden, en dat als ze dat wel konden, het te duur en moeilijk zou zijn hen te bereiken,’ zegt Anton Simanowitz die onderzoek heeft gedaan naar de effecten en het bereik van microkredieten. ‘Maar de beperkende factor is niet de armoede van de klanten, maar het gebrek aan diensten van de microkredietinstellingen.’

In India leven 400 miljoen van de 1 miljard mensen onder de armoedegrnes, maar slechts 7 miljoen families hebben toegang tot kleine leningen. In Bolivia verhinderen wetten dat commerciële banken geld uitlenen als klanten geen onderpand hebben. ‘Honderden miljoenen dollars op banken kunnen daarom niet effectief worden gemobiliseerd,’ zegt Evelyn Grandi van de Boliviaanse groep Credito con Educacion Rural.

Een ander probleem is de wisselkoers. Te veel donoren geven leningen in harde valuta aan microkredietinstellingen, en die hebben geen ander optie dan die te wisselen in de lokale munteenheid en terug. Daar kunnen aanzienlijk verliezen optreden. De Wereldbank wil nu een manier vinden om het risico van de wisselkoersen te spreiden.

Microkrediet Top

Reacties