350.000 onnodige doden

07-03-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Jaarlijks overlijden 350.000 mensen aan de gevolgen van hepatitis C. Deze ziekte hoeft niet dodelijk te zijn, maar medicijnen zijn echter voor de meeste patiënten onbetaalbaar. Er moeten transparante en eerlijke prijzen komen, stellen activisten uit de hele wereld die in Bangkok bijeenkwamen.
hepatitis C – 

Geschat wordt dat wereldwijd 150 tot 200 miljoen mensen leven met hepatitis C. Hepatitis C komt vooral voor in lage- en middeninkomenslanden. Van de ongeveer 35 miljoen mensen die wereldwijd leven met hiv, is 15 procent ook geïnfecteerd met hepatitis C. Onder druggebruikers is dit aandeel zelfs 80 procent.
De nieuwe generatie hepatitis C medicatie worden ook wel ‘direct werkende antivirale middelen’ (DAA’s) genoemd. Zowel de bestaande medicijnen als deze nieuwe DAA’s zijn voor de overheden waar de meeste patiënten wonen onbetaalbaar. 

Geelzucht
Hepatitis C is een virale leveraandoening, die wordt overgebracht via bloed, bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie of door drugsgebruik met besmette naalden. Zonder medicatie kan hepatitis C leiden tot geelzucht en levercirrose.
 

Medische doorbraak
Momenteel wordt  in rap tempo medicatie tegen hepatitis C ontwikkeld waardoor de behandeling van hepatitis C minder belastend wordt: experts spreken van een doorbraak. Sommige onderzoeken tonen aan dat zelfs mensen met vergevorderde aantasting van de lever kunnen profiteren van deze medicijnen. De nieuwe generatie medicijnen is veel effectiever dan de huidige behandeling, hoeft minder lang toegediend te worden en kent minder bijwerkingen.

84.000 dollar per kuur
De productiekosten van de 12-weekse kuur van een van de eerste van deze nieuwe DAA’s worden geschat op 68 tot 136 dollar. Dit medicijn wordt op dit moment al verkocht in de VS voor 84.000 dollar per kuur.  Dit middel moet in combinatie met andere hepatitis C medicijnen worden gebruikt. Activisten stellen dan ook dat het niet hepatitis C zelf is dat vele levens kost, maar de prijzen van medicatie. Overheden moeten actie ondernemen om toegang tot de nieuwe medicijnen mogelijk te maken, bijvoorbeeld door patenten voor de nieuwe middelen af te wijzen.  In dat geval kan generieke productie een flinke prijsverlaging mogelijk maken.

Lees meer: www.aidsfonds.nl

 

 

Reacties