25000 manieren om de mensheid te redden

30-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Na zes weken meldde Hawking zich vorige maand weer in het Yahoo-forum. In een videoboodschap legde hij uit dat hij de vraag had gesteld, omdat hij zelf het antwoord niet wist. 'Ik heb de vraag gesteld om mensen te laten nadenken over de problemen die we hebben en zich bewust te worden van de gevaren waaraan we nu zijn blootgesteld', aldus de zwaar gehandicapte Hawking met zijn kenmerkende computerstem.

Vervolgens somt de Britse wetenschapper de gevaren op die de mensheid bedreigen. Het gevaar op vernietiging neemt toe, constateert hij. Een nucleaire oorlog zou de mensheid misschien nog wel overleven, maar klimaatverandering kan onze planeet onbewoonbaar maken, schetst Hawking. En dan is er nog het gevaar dat een genetisch gemanipuleerd virus zich verspreidt.

Hawking zelf denkt dat de mensheid alleen overleeft als het ons op tijd lukt om het wijde heelal in te trekken en nieuwe sterren te koloniseren. Omdat dit in de komende honderd jaar niet zal lukken, moeten we erg voorzichtig zijn, zegt Hawking tot besluit. Zijn antwoord is meer dan 750.000 keer bekeken.

Hawkings existentiële vraag is een van de vele vragen op de forumsite Yahoo Answers. Iedereen kan een vraag stellen op deze website, en iedereen kan antwoorden formuleren. Iedere minuut komen er nieuwe vragen binnen, al zijn de meesten van het niveau 'wisselen katten hun tanden?' en 'Hoe krijg ik mijn kinderen op tijd in bed?' Hawkings antwoord op zijn eigen vraag is meer dan 750.000 keer bekeken.

De Duitse krant Die Zeit ging ook op zoek naar een antwoord op de vraag over het voortbestaan van de mensheid. Eerder deze maand liet de krant tien vooraanstaande Duitse wetenschappers en denkers een antwoord formuleren op de vraag van Hawking. Zo waarschuwt filosoof Peter Sloterdijk dat we onze energie niet in ruimtereizen moeten stoppen, maar eerst alle alternatieven die we hebben om de aarde te redden moeten uitproberen; vindt politicoloog Michael Brzoska dat armoedebestrijding het belangrijkste doel moet zijn, en propageert bisschop Margot Kässman een globalisering van naastenliefde en verantwoordelijkheid. Alle antwoorden zijn na te lezen op de website van Die Zeit.

 

hawking


Reacties