22 miljoen handtekeningen voor kwijtschelden schulden

09-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

Nooit eerder zetten zoveel mensen hun handtekening onder een petitie,’ zei Jamie Drummond van Jubilee 2000, de internationale coalitie van maatschappelijke organisaties die het christelijke jubeljaar wil aangrijpen onbetaalbare schulden van ontwikkelingslanden kwijt te schelden.

Jubilee 2000 verzamelde tot nu toe 22 miljoen handtekeningen in 155 landen. De Nigeriaanse president Obasanjo overhandigde de petitie, omdat Nigeria momenteel de G77 voorzit, de belangrijkste coalitie van ontwikkelingslanden.

Nigeria zelf heeft een schuldenlast van ruim 70 miljard gulden. Toch komt Nigeria niet in aanmerking komt voor het HIPC-initiatief, het schuldverlichtingsprogramma dat het IMF en Wereldbank voor veertig arme landen met een grote schuldenlast instelden. HIPC staat ‘Heavily Indebted Poor Countries’.

Jubilee 2000 wil dat het bestaande HIPC-initiatief wordt uitgebreid naar twaalf iets 'rijkere' schuldenlanden, waaronder Nigeria, Bangladesh, Cambodja, Peru, de Filipijnen en Marokko. Wereldbank en het IMF verzetten zich daartegen.

Jubilee 2000 hekelt dat van de 240 miljard gulden schuldkwijtschelding die de G7 tijdens hun top in Keulen vorig jaar beloofden, amper 17 procent is gerealiseerd. De G7-Top in Okinawa, Japan, deze zomer zorgde evenmin voor een doorbraak.

In zijn rapport aan de deelnemers van de Millenniumtop in New York heeft Kofi Annan de industrielanden en de internationale financiële instellingen om een volledige en snelle schuldkwijtschelding voor de veertig HIPC-landen in overweging te nemen.

In ruil zouden de regeringen van deze armste ontwikkelingslanden moeten beloven dat ze meer investeren in armoedebestrijding, via bijvoorbeeld onderwijs.

Waar zijn de ‘moderne helden’?
De Verenigde Staten lieten vorige week al weten niets te voelen voor deze passage in de eindverklaring. ‘Het is zinvoller om met Afrikaanse regeringen te praten over schuldenverlichting’ dan over totale kwijtschelding, verklaarde de Amerikaanse vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering.

De veertig HIPC-landen hebben een gecombineerde buitenlandse schuld van 215 miljard dollar. De meeste liggen in Afrika.

Naast leiders als Annan, verklaarde ook Eduard Shevardnadze, de president van Georgië, zich voorstander van een ‘historische doorbraak in de schuldencrisis, vergelijkbaar met het einde van de Koude Oorlog’.

Politici die een doorbraak kunnen forceren ‘zullen later geëerd worden als moderne helden’, aldus Shevardnadze. Volgens hem ‘kan er van een nieuwe financiële wereldarchitectuur geen sprake zijn zonder schuldkwijtschelding’.

Afgelopen week verscheen het eerste voortgangsrapport over de Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF), het gezamenlijke armoedebestrijdingprogramma van de Wereldbank en het IMF. Tegelijk publiceren beide instellingen een tussentijdse evaluatie van het HIPC-initiatief.

Daarin staat dat er tegen het einde van dit jaar 20 HIPC-landen zijn, waarvan de schulden worden kwijtgescholden. Het gaat dan om een bedrag van zo'n 30 miljard dollar.
Praag is laatste kans
‘Wij doen al het mogelijke om het HIPC-initiatief snel te implementeren en om van de PRSP-benadering een succes te maken,’ schrijven Wereldbank-voorzitter James Wolfensohn en de nieuwe directeur van het IMF, Horst Kohler, in een verklaring.


Vier maanden voor het einde van 2000 hebben echter niet meer dan tien van de armste schuldenlanden toezeggingen gehad voor schuldenverlichting van totaal 17 miljard dollar. Aan 24 landen was dat vorig jaar beloofd.

Die tien zijn: Benin, Bolivia, Burkina Faso, Kameroen, Honduras, Mauritanië, Mozambique, Senegal, Tanzania en Oeganda.

Het één jaar oude PRGF-schema nodigt regeringen van ontwikkelingslanden uit om, in samenwerking met maatschappelijke organisaties en instellingen, een strategie uit te tekenen voor de terugdringing van de armoede. Als hun plan wordt goedgekeurd, krijgen ze toegang tot goedkope multilaterale leningen, met een rente van 0,5 procent per jaar.

In totaal komen een tachtigtal arme ontwikkelingslanden in aanmerking voor PGRF-steun.


Critici zien in de PSPR's gewoon een nieuwe manier om arme landen te doen buigen voor de ‘macro-economische dictaten’ van het IMF.

Jubilee 2000 heeft Köhler uitgedaagd om zich er persoonlijk garant voor te stellen dat tegen het einde van het christelijke jubeljaar 2000 ‘minstens 20 landen’ hun schuldenlast verminderd zullen zien dankzij het HIPC.

Met het huidige tempo zullen dat er amper 15 zijn, voorspelt vice-voorzitter Adrian Lovett van Jubilee 2000. ‘Door de vertragingen is het HIPC-schema volledig in diskrediet geraakt,’ vindt de activist. De jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Praag later deze maand zijn voor de wereldleiders ‘een laatste kans’ om hun beloften waar te maken, aldus Lovett.

Website van Nederlandse afdeling van Jubilee 2000 campagne

Reacties