‘11 september maar een mini-probleem in vergelijking met malaria’

03-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Panellid Tom Puls, gezondheidsdeskundige bij Memisa, maakte tijdens het debat in Amsterdam cynisch de vergelijking met 11 september. ‘De paar duizend mensen die bij de terroristische aanvallen op de Verenigde Staten gestorven zijn is maar een peuleschil vergeleken bij de miljoenen die sterven aan malaria. In dat opzicht is 11 september maar een mini-probleem’.

Malaria is een enorm probleem waar veel te weinig aandacht voor is. Tijdens het debat stond de vraag centraal wat Nederland kan doen tegen malaria.

Harry van Schooten, adviseur van minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking, vertelde dat het ministerie enthousiast is over samenwerking met het bedrijfsleven, de farmaceutische industrie en maatschappelijke organisaties. Herfkens wil ook samenwerken met andere kleine landen om zo samen internationaal meer gewicht in de schaal te leggen.

Tevens wil de minister internationale handelsafspraken beter organiseren, waardoor bijvoorbeeld het patent op nieuwe medicijnen niet ten nadele van ontwikkelingslanden werkt. Op de vraag of het malariaprobleem leeft bij de overheid was Herfkens’ adviseur kort: ‘We praten erover’.

Elk jaar ondergaan 300 tot 500 miljoen mensen een aanval van malaria. Meer dan een miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen. Malaria is de meest bedreigende ziekte van dit moment : 40 procent van de wereldbevolking loopt risico.

Nieuwe, resistente vormen van de malariaparasiet duiken overal op. Het zijn vooral de onderontwikkelde gebieden waar de malariamug leeft. En dan ook nog de afgelegen, slecht bereikbare gebieden. Een veel gebruikte term van deskundigen luidt dan ook: ’Malaria begint waar de weg ophoudt’.

Hoe breng je het extra geld bijeen? Uit het publiek kwam de suggestie toeristen een tientje extra te laten betalen voor een vliegticket naar Afrika en dat geld te besteden aan nieuw malaria-onderzoek. Net zoals nu de KLM een heffing hanteert voor de veilliger vliegtuigen.

Onderzoek naar een nieuw, goedwerkend medicijn wordt pas door overheden gefinancierd wanneer er oorlog uitbreekt en westerse militairen naar een malaria-gebied worden uitgezonden. Ook wanneer een belangrijk persoon of westerse toeristen besmet raken stroomt het geld bij de onderzoeksfondsen plotseling binnen. Dat bleek uit de documentaire ‘De stille plaag’ van Manfred van Eyk, die voorafgaand aan het debat werd getoond.

De documentaire ontving vorige week de Prijs voor de Beste Wetenschapsfilm tijdens het Nederlands Film Festival. Van Eyk vertelt in zijn film het verhaal over de terugkeer van de grootste infectieziekte ter wereld. ‘De stille Plaag’ wordt op zondag 7 oktober 2001 op Nederland 3 uitgezonden.

Tropeninstituut: special over malaria
Malaria.org
Malaria.org

Reacties