‘100.000 burgers in Irak omgekomen’

29-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: Oneworld

Volgens de studie waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet staan, waren hartaanvallen, beroertes en andere ziektes eerst nog de voornaamste doodsoorzaak in Irak. Sinds de Amerikanen en Britten achttien maanden geleden het land binnenvielen, zijn luchtaanvallen van de coalitietroepen de voornaamste oorzaak van het groeiende aantal doden.

Deze cijfers van het aantal doden sinds de invasie in Irak zijn de hoogste tot nu toe. Officiële cijfers zijn er niet. Andere ramingen spreken van ongeveer 15.000 burgerslachtoffers.

In een eerste reactie zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw dat hij het onderzoek, ondanks het verschil met eerdere schattingen, serieus neemt omdat het in het hoog aangeschreven The Lancet is gepubliceerd.

Democratisch imperialisme

In een commentaar geeft Richard Horton, redacteur van The Lancet, de coalitietroepen een flinke veeg uit de pan: ’Democratisch imperialisme leidt tot meer doden, niet minder,’ schrijft hij. ‘Dit falen van de politiek en het leger blijft meer slachtoffers eisen onder burgers.’

De raming is gebaseerd op interviews met willekeurig gekozen Irakezen op 33 plaatsen in heel Irak, en op gesprekken met Iraakse artsen. De onderzoekers, die afkomstig zijn van de Johns Hopkins Universiteit en de Columbia Universiteit in de Verenigde Staten en de Al-Mustansiriya Universiteit in Bagdad bezochten in totaal 988 huishoudens.

Deze gezinnen werd gevraagd naar het aantal geboortes en sterftes in hun familie en omgeving sinds de invasie in Irak. Het gevonden aantal doden is vervolgens vergeleken met de sterftecijfers van vóór de oorlog. Die waren ook al betrekkelijk hoog, als gevolg van een internationaal embargo tegen Irak.

Geweervuur minder fataal dan luchtraket

‘Hoewel het aantal Iraakse slachtoffers hoog is, blijkt uit de interviews dat er geen sprake is van grootschalige misstanden die veroorzaakt worden door individuele soldaten’, schrijven de onderzoekers. In vergelijking met het aantal slachtoffers van luchtaanvallen op steden en dorpen is het dodental als gevolg van schietincidenten met soldaten miniem.

De onderzoekers achten het mogelijk dat het werkelijke aantal burgerdoden door het geweld in Irak zelfs hoger is dan honderdduizend. De huidige strijd in en rond de opstandige soennitische stad Falluja is namelijk nog niet in hun raming betrokken.

color=red>

The Lancet

Reacties