Achtergrond

Zuinig met water, royaal met vlees

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederlanders zijn aardig mondiale burgers. Dat blijkt uit het rapport ‘Nederlanders en Mondiaal Burgerschap 2012’ van het NCDO. In het rapport staat vooral het praktische plaatje centraal:  het neemt ons wasdroger-, auto- en vleesverbruik onder de loep. Wat blijkt? We doen het zo slecht nog niet.

De Nederlander is best duurzaam. Op zes van de negen punten die het onderzoek van de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Samenwerking (NCDO) in kaart heeft gebracht, scoren we gemiddeld tot bovengemiddeld. Vooral op gebied van waterverbruik, recycling en donaties doen Nederlanders het erg goed. Slechts weinig mensen gooien voedsel weg dat nog goed is, we doneren veel goederen in hergebruikbakken en gaan verantwoordelijk om met kraanwater.

Wel gebruikt meer dan de helft van de bevolking volgens het onderzoek een energie slurpende wasdroger, en kiest slechts een klein deel van de Nederlanders vaak voor de trein als vervoermiddel. Met ons consumentengedrag en onze politieke participatie is het ook minder goed gesteld. De overgrote meerderheid eet vaak of bijna altijd vlees, de uitstoot van vliegreizen compenseren wordt nog amper gedaan, en actieve leden van politieke partijen zijn schaars.

Hoogopgeleide vrouwen
Het rapport bekijkt ook welke bevolkingslagen er het meest actief bezig zijn met mondiaal burgerschap. Hoogopgeleide vrouwen komen het best uit de bus. Ook is gekeken aan welke principes burgers die zich mondiaal gedragen, veel waarde hechten. Vooral mensen die gedeelde verantwoordelijkheid voor het oplossen van mondiale vraagstukken belangrijk vinden, zijn actieve mondiale burgers.

Het belang dat Nederlanders hechten aan ontwikkelingssamenwerking, blijft volgens het rapport onverminderd groot. Maar liefst 64 procent vindt ontwikkelingshulp zeer belangrijk. Toch vindt bijna de helft van de bevolking dat het overheidsbudget voor ontwikkelingssamenwerking omlaag moet, vooral omdat we vinden dat onze eigen economie eerst op orde moet komen.

Benieuwd naar meer nuances en details van het onderzoek? Het complete rapport is online te lezen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons