Achtergrond

Open source programma bestrijdt ziektes in arme landen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Waar voorheen patiëntgegevens werden opgeslagen per ziekenhuis of stad, is het mogelijk om via het OpenMRS systeem alle gegevens van de 40 miljoen geïnfecteerden met hiv te documenteren. “Onze missie is om een systeem te maken met alle medische dossiers waardoor de allerarmste patiënten efficiënt en direct geholpen kunnen worden,” aldus Dr. Paul Biondich, èèn van de oprichters van OpenMRS, tegen een BBC-reporter.

medische hulpverlener
Arts foto:CC

OpenMRS is in 2004 van start gegaan. Het is een gratis applicatie die momenteel gebruikt wordt in landen als Kenia, Zuid-Afrika en Rwanda. De informatie wordt zo opgeslagen, dat  het vergelijken en analyseren van patiëntinformatie stukken makkelijker verloopt. “Bij het stellen van een individuele diagnose is het belangrijk om informatie te verzamelen over de ziekte en deze snel te kunnen interpreteren. Het beheren van bergen aan informatie over de meest uiteenlopende gevallen is essentieel voor de vooruitgang van de medische wereld”.

“Het gaat om het verzamelen van informatie, zodat de computer uiteindelijk ook zelf mogelijke diagnoses kan geven”

  Dr. Paul Biondich

 

Concepten woordenboek

 

De kern van OpenMRS is het zogeheten ‘concepten-woordenboek’, waarin alle diagnoses, testen en procedures zijn opgeslagen. “In sommige gevallen, voornamelijk binnen de context van hiv in Afrika, zien we dat veel hulpverlening wordt gegeven door mensen die weinig medische ervaring hebben”, aldus Dr. Biondich. Door het gebruik van OpenMRS kunnen ook deze mensen snel de juiste beslissingen maken.

gegevens invoeren
Gegevens invoeren foto:CC

 

DiagnoseHet is de bedoeling een systeem te creëren waarbinnen medische hulpverleners informatie kunnen verzamelen over hun hiv-patiënten. Doordat alle hulpverleners altijd alle informatie over patiënten opslaan, kan het systeem op een gegeven moment ook zelf diagnoses stellen, of tips geven over bijvoorbeeld medicatie.

Onlangs vond een conferentie in Durban, Zuid-Afrika plaats voor ontwikkelaars en gebruikers van het systeem. Het is de bedoeling lokale mensen in Afrika op te leiden, zodat zij de kennis weer kunnen overdragen aan toekomstige generaties en zelf het systeem kunnen uitbreiden en optimaliseren. 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons