Achtergrond

Turken vertrouwen media niet meer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Turkije werden afgelopen weekend tientallen journalisten opgepakt, onder andere de hoofdredacteur van de grootste krant Zaman, omdat ze een terroristische bedreiging zouden vormen. Internationale media veroordeelden de grootschalige politie-actie, gericht op tegenstanders van president Erdogan. Wat vinden Turken zelf ervan?

Eigenlijk vertrouw ik grote media in Turkije niet meer

Basak Cavsin (31, filmmaker, Istanbul)

Basak Turkije media

"De krant waarvan nu de baas is gearresteerd, Zaman, ja, die las ik wel eens. Niet omdat ik tot hun doelgroep behoor, ik ben geen aanhanger van Fethullah Gülen, de prediker wier aanhangers Zaman maken. Ik check waar ze over schrijven, lees de koppen en er zijn een paar columnisten die ik volg. Ze zijn een belangrijk deel van de samenleving en ik wil dus weten wat zij vinden van ontwikkelingen in Turkije. Ik lees verschillende kranten om zo veel verschillende meningen te horen.

Ik vind Zaman niet erg eerlijk. Iedereen weet dat ze eerst pro-regering waren, en toen ze aanvaringen kregen met de regering, wisselden ze van standpunt en nu zijn ze ineens ‘liberaal’. Dus ik kan ze journalistiek niet erg serieus nemen. Maar ja, ze vertegenwoordigen nog steeds een grote groep mensen, dus ik blijf lezen.

Natuurlijk steun ik de journalisten die nu zijn opgepakt. Persvrijheid is belangrijk. Maar ja, een paar jaar geleden werden er linkse journalisten opgepakt en daar kwam Zaman niet voor op – integendeel. Dus ik denk dat het goed zou zijn als Zaman eens in de spiegel gaat kijken en aan zelfkritiek gaat doen. En kranten die in problemen komen zouden de handen ineen moeten slaan, hoeveel ze ook van visie verschillen. Samen strijden voor persvrijheid.

Er zijn de afgelopen tijd veel journalisten ontslagen omdat ze te veel tegen de regering schreven. Een deel daarvan is blogger geworden, en die volg ik nu online. Dus eigenlijk vertrouw ik de grote media in Turkije niet meer, maar kies ik journalisten die ik goed vind, en die lees ik."

Er is hier nooit persvrijheid geweest

Berfin Hemedoglu (16, scholier, Diyarbakir)

Berfin Hemedoglu Turkije media

"Ik volg het nieuws vooral via websites, niet via traditionele kranten. En via mijn telefoon, waarop ik een appje heb dat me bij groot nieuws een berichtje stuurt. Dus ik hoorde het meteen toen de journalisten van Zaman en Samanyolu in hechtenis waren genomen. Nee ik was niet verbaasd, president Erdogan had al nieuwe stappen tegen mensen van de Gülen-beweging aangekondigd.

Ik kijk nooit naar Samanyolu TV en ik lees Zaman niet. Ik ben een Koerd en die Gülen-mensen hebben het niet zo op Koerden. Toen Koerdische journalisten werden vastgezet, hebben Zaman en andere Gülen-media zich daar niet tegen uitgesproken. Maar tegelijkertijd geloof ik ook niet dat ze deze arrestaties verdiend hebben. Niemand verdient dit. Maar ik weet het ook niet zeker…

Welke media in Turkije ik nog wel vertrouw? Geen idee. Geen enkele, denk ik. Er is hier nooit persvrijheid geweest, journalisten worden gekocht en schrijven wat de regering vindt. Weet je, wij Koerden weten al jarenlang dat Turkse media de werkelijkheid niet laten zien, veel anderen in dit land komen daar nu pas achter. Ik volg het nieuws, en prijs mezelf gelukkig met mijn ouders. Er wordt bij ons thuis veel over het nieuws en de politiek gepraat, en dat helpt mij te begrijpen wat er gebeurt en hoe ik daar tegenaan kan kijken."

Deze arrestaties zie ik als staatsgeweld, vermomd als juridische procedure.

Efe Moral (53, politicoloog en auteur, Izmir)

Efe Turkije media

"Af en toe lees ik een artikel in Zaman, maar zeker niet dagelijks. De arrestaties zijn natuurlijk puur politiek, en ik beoordeel ze op basis van mijn principes: deze mensen vastzetten gaat in tegen hele basale mensenrechten en het is onwettelijk.

Natuurlijk hebben juist deze kranten in het verleden ook de rechten van anderen niet gerespecteerd, maar daarmee zijn ze niet hun eigen recht op vrije meningsuiting kwijtgeraakt. Deze arrestaties zie ik als staatsgeweld, vermomd als juridische procedure.

Nee hoor, mijn mening over Turkse media is door deze actie van de regering niet veranderd. Turkse media hebben nooit enige principes gehad, Zaman ook niet. Vandaar ook, dat ik ze nauwelijks nog lees, je schiet er niks mee op, je ergert je alleen maar. Ik beperk me dus voornamelijk tot buitenlandse kranten, zowel wat internationaal nieuws betreft als nieuws over Turkije."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons