Achtergrond

Stijgende voedselprijzen dwingen VN tot rantsoenering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

sheeran_bio
Josette Sheeran

“Ons vermogen mensen te bereiken neemt af, terwijl de behoefte aan hulp toeneemt,” zei Sheeran in het interview. Ze voorziet een “nieuw tijdperk van honger” in ontwikkelingslanden, waardoor ook de middenklasse wordt getroffen.

 

Crisisberaad
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) houdt dezer dagen crisisberaad om te bekijken welke hulp gestaakt moet worden als donorlanden niet snel met extra geld over de brug komen. Het WFP richtte zich altijd voornamelijk op gebieden waar niet genoeg voedsel was. Nu komen daar gebieden bij waar niet tekorten het probleem zijn, maar de hoge prijzen.

 

Het budget van het WFP voor 2008 is 2,9 miljard dollar. Daarmee moet de organisatie 73 miljoen mensen in 78 landen zien te voeden. Dat is minder dan 10 procent van het aantal ondervoede mensen in de wereld. Doordat de prijzen van voedsel het afgelopen jaar met meer dan 40 procent zijn gestegen, gaat dat niet lukken. Ook zijn de brandstofkosten gestegen waardoor het transport van de voedselhulp eveneens duurder is geworden. 

 

wfp1_sudan
Foto: WFP

De voedselprijzen staan vooral onder druk door een groeiende vraag uit het steeds welvaren wordende China en India. Een grotere consumptie van vlees, de productie van biobrandstof en misoogsten als gevolg van klimaatverandering zijn eveneens van invloed op de voedselvoorraden.  

Protesten
Vooral voor arme mensen hebben stijgende voedselprijzen dramatische gevolgen. Rond de 50 tot 80 procent van hun inkomen gaat op aan voedselinkopen.

Door de hoge voedselprijzen zijn er al rellen uitgebroken in Marokko, Jemen, Mexico, Guinee, Mauritanië, Senegal en Oezbekistan. Na protesten in Indonesië heeft de regering voedselsubsidies ingesteld. In Pakistan is voedsel gerantsoeneerd. Rusland heeft de prijs van melk, brood, eieren en olie bevroren. India heeft de export van rijst aan banden gelegd.

 

WFP

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons