Achtergrond

Sportieve en gewapende strijd gaan samen op de West Bank

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is zonder twijfel het grootste scherm in Bethlehem en waarschijnlijk op de hele Westelijke Jordaanoever. Bovendien biedt de buitenlucht een aantrekkelijk alternatief voor de warme theehuizen waarop kijkers anders aangewezen zijn. Het projecteren van het WK op de scheidingsmuur die vlak langs Hasboun’s restaurant loopt, was dan ook van meet af aan een succes. Tijdens belangrijke wedstrijden is het hier doorgaans een kakofonie van reutelende waterpijpen en luid Arabisch voetbalcommentaar. Rookwolken van smeulendw appeltabak en lokale sigaretten maken de TL-verlichting iets minder kil terwijl het oplichtende beeldscherm reflecteert in het zweet op de voorhoofden van de kijkers.
“Ik heb hiermee de slechtst denkbare situatie zo goed mogelijk benut”, aldus Hasboun (40). Hij wil dat mensen zich allereerst gewoon goed vermaken. Daarnaast hoopt hij aandacht te genereren voor de gevolgen van de muur voor de Palestijnse bevolking.

Illegaal
In de zomer van 2002 besloot de Israëlische regering een muur te plaatsen rondom de Westelijke Jordaanoever. Deze fysieke scheiding was bedoeld om de in- en uitstroom van Palestijnen in Israëlisch grondgebied te reguleren nadat het aantal Palestijnse zelfmoordterroristen was toegenomen gedurende de tweede intifada (Arabisch voor ‘opstand’). Ondanks begrip voor Israels motivatie, keuren diverse mensenrechtenorganisaties de muur af. Het Internationale Gerechtshof in Den Haag verklaarde de muur  illegaal en gebood Israel de constructie te stoppen en de gedane schade te herstellen. Tien jaar na deze uitspraak is echter het grootste gedeelte van de uiteindelijk ruim 700 km lange muur, voltooid.

Onrust
De immer gespannen sfeer is sinds 2 juli tot een kookpunt gebracht met de moord op een Palestijnse tiener die volgde op de moord op drie Israëlische jongeren op de Westelijke Jordaanoever.  De luchtaanvallen over en weer tussen de Gazastrook en Israëlnemen toe en in verschillende steden in de Westerlijke Jordaanoever eindigen de dagen in gewelddadige confrontaties met het Israelische leger.
De situatie heeft het aantal voetbalkijkers drastisch doen afnemen. “Ik heb er nu niet de rust voor om op een stoel naar een wedstrijd te zitten kijken”,verklaart Oday Abass (26). In zijn hand houdt hij drie stenen en om zijn hals is een kufia geknoopt, de geruite sjaal die symbool staat voor de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO). Toch volgt hij de wedstrijden wel. “Als we moeten wachten tot het traangas is verdwenen, of als we dekking moeten zoeken voor de kogels van de soldaten, dan check ik binnenshuis even de score.”
Evenals de avonden ervoor, regende het stenen, traangas en rubberen kogels tijdens de minuten waarin Nederland zijn fatale wedstrijd tegen Argentinië speelde. Goed voor de zaken is die onrust zeker niet. Haboun’s Wall House is geregeld nauwelijks bereikbaar vanwege de protesten. Hasboun is er niet rouwig om. “Ik wil niets liever dan mijn scherm verliezen omdat de muur wordt afgebroken.”

Voetbalgekte
Zonder eigen team op het WK, wordt doorgaans simpelweg het team gesteund dat de grootste kans op winnen heeft. “Dan hebben we tenminste kans op een feestje”, zegt voetballiefhebber Rojer Salameh (26). Dat verklaart de grote aanhang voor Spanje – het land dat weliswaar snel werd gewipt uit het WK, maar dat nog altijd bovenaan staat in de FIFA ranglijst.
De strijd om de wereldtitel is van ondergeschikt belang aan die voor vrijheid, zo vinden de demonstranten, maar ze biedt wel fijne afleiding. Na afloop van het protest, nog trillend van de adrenaline, wordt vaak nog even samen het staartje van een wedstrijd bekeken. Halverwege de nacht weet iedereen in Bethlehem twee scores: die van het aantal doelpunten en die van het aantal gewonden die de strijd in de afgelopen 24 uur heeft opgeleverd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons