Achtergrond

Publiek moet zich mengen in #TTIPdebat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel mensen hebben wel eens gehoord van TTIP, maar kunnen het moeilijk plaatsen. Hoog tijd dus voor een publiek debat over het Transatlantische Vrijhandel- en Investeringsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten, TTIP. 

Dat de uitzending van Zondag met Lubach over TTIP het debat over dit verdrag heeft laten ontploffen, is op vrijdag 17 april in het veels te kleine zaaltje in het Volkskrantgebouw goed te merken. Het zit propvol. De avond moet volgens hoofdredacteur van Follow the Money- en dagvoorzitter van het debat Eric Smit beginnen met de vraag of TTIP ons economische groei en meer banen op gaat leveren?

Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP): Inzet van onderhandelingen tussen de EU en de VS om doormiddel van het afschaffen van tarieven en het afstemmen van regelgeving economische groei te creëren. 

Volgens Koen Berden van onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, het bureau dat in opdracht van de overheid ook de impact van TTIP op de Nederlandse economie heeft onderzocht, zal TTIP een positieve invloed op de economie hebben. “Als je het computable general equilibrium (CGE) rekenmodel gebruikt, dan zie je een potentieel licht positief effect van TTIP.” De meeste winst zal volgens Berden behaald worden door de standaardisering van EU / VS regelgeving. Met een serie grafieken en tabellen laat hij zien hoe de onderlinge handel tussen de EU en de VS wordt gestimuleerd. 

TTIP handelsverdrag Europa VS
Vlnr: Anne-Marie Mineur SP, Ewald Engelen, Marhijn Visser VNO-NCW, Agnes Jongerius PvdA

'TTIP zorgt voor Europese de-integratie'
De volgende spreker, Jeronim Capaldo, is het echter niet met Berden eens. Volgens Capaldo gaat de toename in handel tussen de VS en de EU namelijk ten koste van de onderlinge handel tussen de Europese lidstaten. “TTIP zorgt voor een verschuiving van de handel, geen toename van de handel”, aldus Capaldo. Hij veroordeelt alle economen die op basis van hetzelfde CGE rekenmodel een positief beeld van het TTIP verdrag schetsen.

Ondanks de vele meningsverschillen delen Capaldo en Berden toch twee inzichten:

1. Europese bedrijven zullen onder druk van de concurrentie met de VS in veel gevallen hun prijzen moeten laten zakken. De prijzen worden bepaald door de kosten, en de meeste kosten bestaan uit arbeidskosten. Omdat de salarissen in de VS lager zijn dan in de EU zullen Europese bedrijven gedwongen worden de salarissen te verlagen. De bevolking wordt armer en de economische vraag neemt af.

2. Om de afnemende interne vraag in de EU economie te compenseren verwachten beide economen dat er meer zal worden geleend. Het gevaar hiervan is bekend. De directe aanleiding van de kredietcrisis is het feit dat Amerikaanse burgers op basis van een te laag inkomen te veel geld hadden leenden om hun huis te kunnen kopen. 

Onnavolgbare discussies
Dan lijkt de avond lijkt te verzanden in een onnavolgbare discussie over wetenschappelijke modellen. Het is exemplarisch voor het publieke TTIP debat, zegt debatleider Eric Smit na afloop. Het debat is zo technisch aan het worden dat bijna alleen nog door economen en juristen gevoerd kan worden. En dat is heel gevaarlijk. 

[[{“fid”:”35933″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”TTIP handelsverdrag Europa VS “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Tweet van Jean Wanningen over TTIPdebat “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”TTIP handelsverdrag Europa VS “,”title”:”Tweet van Jean Wanningen over TTIPdebat “,”style”:”height:322px; width:619px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

'Er is eerst een publiek debat nodig over de verdeling van welvaart'
Andere genodigden melden zich nu ook aan de discussie tafel, waaronder Hoogleraar Geografische Economie Ewald Engelen, die pleit een stap terug te doen. “Er is eerst een publiek debat nodig over de wenselijkheid van steeds hogere winsten in het bedrijfsleven die ten koste gaan van de bevolking. De economische taart wordt ongelijk verdeeld. We zouden niet eens moeten praten over een constructie als TTIP, een verdrag dat enkel bijdraagt aan de scheefgroei, voordat er met het publiek een debat wordt aangegaan over de richting die we inslaan”. Zijn standpunt oogst applaus maar levert verder geen debat op. 

Meer weten en lezen over TTIP? OneWorld heeft een enorm dossier met leesbare informatie over de stand van zaken. Duik er in! 

“We hebben mensen nodig met de journalistieke kwaliteit om uit al deze informatie de grote verhaallijnen te onttrekken en kunnen duiden, zodat ook het grote publiek keuzes kan maken", zegt debatleider Eric Smit na afloop. `Zodat mensen duidelijk snappen waar dit over gaat en waarom het belangrijk is dat zij zich laten horen.`
 


Meedoen met het debat ? Volg deze organisaties en mensen op Twitter via #TTIP. 
Tegenstander van TTIP? Zet hier je handtekening onder een petitie tegen TTIP. 
Houd OneWorld in de gaten voor het laatste nieuws en ontwikkelinge rondom TTIP.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons