Achtergrond

Ook ontwikkelingsorganisaties de klos bij redding bank

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Europese ontwikkelingsorganisaties die meer dan 100.000 euro op hun rekening hebben staan, zullen mogelijk ook geld moeten inleveren wanneer een bank gered moet worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigd tegenover OneWorld.

Vannacht kwamen de 27 ministers van Financiën van de Europese Unie tot een akkoord over het redden van banken in de toekomst. Het idee achter de voorgestelde afspraken is dat de financiële sector eerst in de eigen buidel moet tasten voordat de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt. Daarbij verschuift deze rekening naar de obligatiehouders, aandeelhouders en rekeninghouders van de desbetreffende bank(en). Alleen rekeninghouders met banktegoeden onder de 100.000 euro hoeven zich geen zorgen te maken.

Rijtje van betalers
De ministers hebben een hiërarchie van betalers bepaald die van toepassing is bij de redding van een bank vanaf het jaar 2018. Afhankelijk van de grote van het probleem worden in deze volgorde betrokkenen gedwongen te betalen. Eerst zullen aandeelhouders en obligatiehouders over de brug moeten komen. Daarna worden eigen resolutiefondsen van banken geraadpleegd. Het Europees noodfonds is de volgende in het rijtje (hoewel daar het geld ook niet voor het oprapen ligt). En tenslotte moeten houders met een rekening waarop meer dan 100.000 euro staat de portemonnee trekken. Ontwikkelingsorganisaties horen bij de laatste groep en hebben vooralsnog “geen uitzonderingspositie” ten opzichte van andere rekeninghouders, aldus de woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Kijken:
Beurscommentator Jacob Schoenmaker legt uit waarom grote banken toch altijd worden gered met belastinggeld.

Dag spaargeld
De laatste in het rijtje zijn voelt veilig, maar een reddingsactie waarbij ontwikkelingsorganisaties moeten meebetalen is niet onrealistisch. In april kondigde de centrale bank van Cyprus aan dat ontwikkelingsorganisaties 27,5 procent van hun spaargeld in moeten leveren in het kader van de bail-in. Het reddingsplan dat is ingezet bij de crisis in Cyprus diende als template voorbeeld voor het akkoord dat gisteren is geformuleerd. 

Uitzondering
Alexander Kohnstamm van Partos, brancheorganisatie voor internationale samenwerking, reageert kritisch op de nieuwe regels voor het redden van banken: “Wat ons betreft worden ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen, red.) toch uitzondering op de regel. Goede doelen dienen het publieke belang en het kan niet zo zijn dat hun geld – geld van het publiek dus – zomaar wordt opgeëist. Veel ontwikkelingsorganisaties beleggen bovendien principieel niet en hebben daardoor een kwetsbaardere positie dan bijvoorbeeld bedrijven. De regels van de Eurogroep zouden daar rekening mee moeten houden.”   

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons