Achtergrond

Niemand van ons wil zo eindigen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het restaurant stroomt vol met klanten, onder wie opvallend veel Franse journalisten, maar de stemming is anders dan eerder. Sommigen eten in stilte, anderen spreken op zachte toon. Hoofden worden in ongeloof geschud, anderen houden hun tranen amper binnen. Het nieuws van de dood van de Franse fotografe Camille Lapage (26) komt hard aan bij de kleine club journalisten die nu in de Centraal Afrikaanse Republiek werken.
Haar vastberadenheid en moed worden geroemd, ze was sympathiek en ze was enorm goed als fotograaf. 

Verlatenheid
Maar andere gedachten worden niet uitgesproken. Want op dit soort momenten denk je uiteraard ook aan jezelf. Niemand van ons wil zo eindigen, niet hier, niet in andere oorlogsgebieden waar veel van ons steeds naartoe gaan. Dus is het algauw verleidelijk te denken dat Camille ook wel erg ver in de verlatenheid zat. “8 uur achter op de motor omdat er geen echte wegen zijn” tweette ze een week eerder. Maar zij heeft waarschijnlijk geredeneerd dat het een aanvaardbaar risico was. En niemand van ons wil op het moment dat ons zoiets overkomt, dat anderen over ons schrijven “dat het ook wel erg gevaarlijk was wat we deden”. 
Dus zwijgen we. En kijken opzij naar de tv waar een 24 uurs-nieuwszender steeds weer haar foto toont. Er vloeit wijn, gevolgd door whisky. De meer pragmatische ingestelde collega’s hebben de kaart van CAR erbij gehaald: om te kijken waar ze is omgekomen, maar ook om te zien hoever we zelf de volgende dag toch weer denken te kunnen gaan.

 

Camille Lepage (26) werkte hiervoor in Juba, Zuid-Sudan. Ilya Gridneff, correspondent Oost-Afrika voor Bloomberg, herinnert zich haar als een ‘fenomenale kracht binnen de kleine persgemeenschap van Juba’. “Haar gedurfde en warmbloedige werk deed ze altijd op of vlakbij de frontlinie. Ze legde bijvoorbeeld het lijden in de Nuba Mountains vast, die regelmatig gebombardeerd werden door de Sudanese luchtmacht. De laatste keer dat ik haar zag was op de avond van haar 26e verjaardag eerder dit jaar. Na een stressvolle dag te midden van de ontvlamde burgeroorlog in Zuid-Sudan dronken we bier. De avond mondde uit in een enorme sprint naar huis op haar motorfiets – met lak aan de avondklok. Tot hilariteit van de verveelde, maar trigger happy soldaten langs de weg, persten we  – Camille, ik en vriendin Katarina – ons op de motor. We lachten de hele weg naar huis om het feest voort te zetten. Het was dit soort drang naar avontuur en mafheid te midden van brutaliteit die mijn herinnering aan Camille blijven bepalen.”
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons