Achtergrond

Met gsm de Afghaanse corruptie te lijf

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

36 procent van de Afghanen leeft onder de armoedegrens, geen wonder dat er in het hele land maar zeventien banken en 34 geldautomaten te vinden zijn. 40 procent van de 30 miljoen inwoners heeft daarentegen wel een mobiele telefoon. De Afghaanse politietop besloot daarom onlangs om de salarissen voortaan mobiel uit te betalen via het M-Paisa systeem.

Afghanistan mobieltjes
Mobiele telefonie is in opkomst in
Afghanistan. Foto:
cc, Roshan

Boodschappen afrekenen
Met dit systeem dat door Vodafone al eerder met succes in Kenia onder de naam M-Pesa is geïntroduceerd, kan de ontvanger via sms betalingen op zijn mobieltje ontvangen. Dat sms-geld kan de ontvanger in geselecteerde winkels in cash laten uitbetalen of gebruiken om zijn boodschappen mee af te rekenen. Het systeem werkt onder meer met stemherkenning in het Dari, Pashto en het Engels en kan dus ook gebruikt worden door analfabeten.  

M-Paisa wordt in Afghanistan uitgevoerd door de provider Roshan en is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële injectie van het Bill & Melinda Gates Fonds. 

Niet alle Afghaanse agenten zijn blij met het nieuwe systeem. Naar verluidt was een van de politiecommandanten zo pissig vanwege het nieuwe systeem dat hij zijn ondergeschikten opdracht gaf om hun sim-kaarten in te leveren zodat hij zijn deel alsnog kon cashen. De overste liep echter al snel tegen de lamp.

Afghanistan verkiezingsposter
Verkiezingsposter
(cc) Democracy Int’l

Spaghetti-verkiezingen
Corruptie is een wijdverspreid probleem in Afghanistan. Zo hadden de onlangs gehouden parlementsverkiezingen haast meer weg van een spaghettiwestern dan van een feestje van de democratie. Onder meer valse stembiljetten, kandidaten die stemmen kochten, kiezers die onder bedreiging van een geweer hun stem moesten uitbrengen maakten dat zeker een kwart van de vier miljoen uitgebrachte stemmen ongeldig zijn verklaard. Vanwege de vele onregelmatigheden wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen van 18 september begin november verwacht.

 

Foto boven: Afghaanse grenspolitie ontvangt hun diploma (cc) Isaf 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons