Achtergrond

Louk Box machtigste man ontwikkelingssamenwerking

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Vice Versa, vakblad ontwikkelingssamenwerking, heeft onderzocht welke personen de grootste invloed uitoefenen op het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

 De Top Tien van 2008:
1. Louk Box
2. Ton Dietz
3. René Grotenhuis
4. Jan Pronk
5. Jos van Gennip
6. Nina Tellegen
7. Jack van Ham
8. Arie de Ruijter
9. Arend Jan Boekestijn
10. Farah Karimi
10. Henny Helmich
10. Paul Hoebink

Ministers Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) zijn niet meegenomen in het onderzoek.

 

Louk de la Rive Box (1942) is volgens het onderzoek de meest invloedrijke persoon in het wereldje van ontwikkelingssamenwerking. Als rector van het Institute of Social Studies (ISS) geeft hij leiding aan een van de meest prestigieuze ontwikkelingsinstituten van Nederland. Daarvoor was hij hoogleraar internationale samenwerking aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van OneWorld.

 

Box is verrast door zijn uitverkiezing: ‘Ik had het niet verwacht, maar ben wel gevleid natuurlijk. Het rare is dat wanneer je zelf invloed denkt te hebben, men het niet ziet, en andersom.’ Over het geheim van de aan hem toegedichte invloed zegt hij: ‘Wat ik soms doe, is mensen bij elkaar zetten voor een open gesprek. Dat vind ik leuk. Ik heb niet zulke politieke opvattingen waardoor zo’n gesprek snel moeilijk zou worden.’

 

Vrouwen
Op de tweede plaats staat hoogleraar sociale geografie Ton Dietz, gevolgd door de algemeen directeur van hulporganisatie Cordaid, René Grotenhuis. De eerste vrouw in de top tien (op zes) is Nina Tellegen, sinds oktober vorig jaar directeur van Stichting Doen. De enige actieve politicus die in de lijst voorkomt is VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn, hij staat op negen.

  

 De Top Tien van 2004:
1. Jos van Gennip
2. Louk Box
3. Sylvia Borren
4. Paul Hoebink
5. Jack van Ham
6. Jan Pronk
7. Han Koch
8. Henny Helmich
9. Jan Willem Gunning
10. Loet Mennes

Het Vice Versa-onderzoek is gebaseerd op een reputatiemethode. Er is niet gekeken in hoeveel commissies iemand zit of hoeveel budget iemand heeft te besteden. Dat zou objectiever zijn, maar levert desondanks geen betrouwbaar beeld op.

‘Invloed ontleen je ook aan persoonlijke contacten, aan onmeetbare karaktereigenschappen. Zulke zaken worden bij een objectieve meetmethode niet meegenomen’, aldus interim-hoofdredacteur Marusja Aangeenbrug.
 

Het is de derde keer dat Vice Versa dit onderzoek doet. De laatste keer was in 2004, toen kwam CDA-ideoloog Jos van Gennip als de machtigste beïnvloeder van ontwikkelingssamenwerkingsbeleid uit de bus.

 

Het volledige artikel over het onderzoek is te lezen op www.viceversaonline.nl .

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons