Achtergrond

Journalistiek in Darfur is spelletje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De telefoon gaat. Het is de hoofdredacteur van Radio Darfur. ‘Reporters met lef gezocht’, omdat er bijna geen journalisten binnen komen. De speler krijgt een telefoon, notitieblok en geld. Even een visum invullen – wel de echte reden van bezoek achterwege laten – en off you go. Ter plekke een tolk zoeken en het avontuur kan beginnen. Quotes verzamelen, praten met betrokkenen, hoor en wederhoor toepassen en notities bijhouden. Intussen moet de kersverse verslaggever ook nog luchtaanvallen ontwijken, rebellen ondervragen en wantrouwende mensen voor zich winnen. Tussendoor krijgt hij achtergrondinformatie en wordt de journalistieke zoektocht ondersteund met echte videobeelden.

De boodschap in het spel is al snel duidelijk: het valt niet mee om goede journalistiek te bedrijven in Darfur. Naast inzicht in het conflict, leert de speler dat het gevaarlijk is voor journalisten en dat hij constant op zijn hoede moet zijn tussen al die verschillende partijen en belangen. En probeer dan nog maar eens zo helder en objectief mogelijk een begrijpelijke boodschap over te brengen. Door de complexiteit en de gevaren wordt dat steeds moeilijker. En dat heeft gevolgen voor de aandacht die de kwestie krijgt.

 

Aandacht

Voor organisatie Press Now aanleiding om het interactieve spel On The Ground Reporter te lanceren. Want de kwestie en de betrokkenen, dus ook de journalisten, verdienen die aandacht. De organisatie maakt zich sterk voor het belang van goede journalistiek in conflictgebieden en ondersteunt hiervoor onafhankelijke journalisten en berichtgeving in binnen- en buitenland. Bekend is Radio Darfur, om Nederland op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de Soedanese regio. In Darfur kan daarvoor afgestemd worden op Radio Dabanga. “En dat is niet makkelijk”, vertelt Hildebrand Bijleveld van Radio Darfur. “De aandacht gaat snel verloren. Terwijl de gevechten volop gaande zijn en bepaalde zaken zich maar traag ontwikkelen.”

 

Serious gaming

Het gebruik van een spel, om met interactieve elementen iets uit te leggen, is niet nieuw. Serious gaming kan diverse interactieve, crossmediale elementen bundelen voor een begrijpelijke en intense beleving en, nog belangrijker, het stelt de speler in staat om er deel van uit te maken. Geschikt voor iedere doelgroep maar zeker voor kinderen, om ze zo spelenderwijs iets op een begrijpelijke manier uit te leggen en te laten ervaren. Bij een film zit de kijker er al middenin en bij een spel mag hij ook nog eens meedoen. Koppel er educatieve waarden aan en voilà, een nieuw stukje infotainment is geboren.

 

Ook voor Darfur werden er al eerder games in de markt gezet, zoals bijvoorbeeld Darfur is Dying. De speler neemt de rol van vluchteling op zich en speelt het spel zo ook echt als een spel. On the Ground Reporter is meer gericht op informeren met echte verhalen en beelden. En het raakt dus twee belangrijke snaren: de problemen in Darfur én het belang van goede berichtgeving ter plaatse.

 

Werkelijkheid

Het spel is online voor iedereen toegankelijk op www.onthegroundreporter.nl. De lancering zal op 2 december plaatsvinden, tegelijkertijd met het 1-jarig bestaan van Radio Darfur. De game is alvast uitgeprobeerd bij havo/vwo-leerlingen en was al een keer onderdeel van een masterclass en een examen. De studenten speelden een deel van On the Ground Reporter, om ondertussen actief aantekeningen te maken en quotes te verzamelen voor zelf te schrijven artikelen over het conflict.

De wens van Press Now werd verder vormgegeven door onder meer freelance journalist Klaas van Dijken van Butch & Sundance Media, die zelf bekend is met conflictgebieden. Hij zorgde voor teksten en een deel van de echte beelden die in de game gebruikt worden. “We willen de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid zo smal mogelijk houden”, legt Van Dijken uit. “De nadruk ligt meer op informatie dan op spel. Het doel is om het belang van goede journalistiek in conflictgebieden te laten zien en om het verhaal van Darfur op een nieuwe maar journalistieke manier te vertellen.” 

 

Bijleveld benadrukt dat Press Now geen soort actiegroep is. “Dat beeld willen we voorkomen. Op tv zie je heel vaak een aantal meninkjes op rij, zonder hoor en wederhoor. Wij willen dat mensen zelf een beeld en een mening vormen, op basis van zorgvuldige informatie.” Het spel geeft voor een groot deel inzicht op basis van feiten. Maar het kan nooit helemaal waarheidsgetrouw de situatie weergeven, weet ook Bijleveld. “Zo moet je uitkijken met ethische dilemma’s in het spel. Is iets ook waar? Onze taak is om iets dubbel te checken en geen rumoeren te verspreiden, want die kunnen ook gevolgen hebben. Verslaggeving kan direct gevolgen hebben voor de journalist. Het is belangrijk dat mensen écht weten wat er aan de hand is in Darfur.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons