Achtergrond

Ghana bewapent vissers met camera’s

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Al jaren lijdt Ghana zo erg onder de overbevissing van zijn kustwateren door de grote internationale visconcerns, dat in de zomer van 2009 de lokale visindustrie volledig op instorten stond. De kleine vissers kunnen geen kant op en belanden steeds vaker in de criminaliteit. Dat is vaak nog de enige mogelijkheid om financieel het hoofd boven water te houden.

Vis uit eigen doos

ghanesevis
Foto: CC

De regering van Ghana keek tot kortgeleden machteloos toe en zag zich zelfs gedwongen 36 procent van de nationale visbehoefte te importeren uit het buitenland, omdat te veel van de eigen visvoorraad naar ditzelfde buitenland verdwenen was. Een groot probleem voor Ghana is dat het niet de financiële en andere middelen heeft om de eigen kustgebieden te beschermen tegen de illegale visserij door buitenlandse megaschepen. “Geld voor eigen patrouilleboten met personeel en moderne apparatuur is er niet”, zei voorzitter Akyeampong van de Ghanese Commissie van Visserij onlangs tegen persbureau IRIN. De situatie lijkt hierdoor vrij uitzichtloos.

Op heterdaad
Dezelfde Commissie van Visserij heeft echter een zeer creatieve oplossing gevonden om twee vliegen in één klap te slaan. De van hun inkomsten beroofde kleine vissers kunnen zich op kosten van de overheid laten omscholen tot controleurs en zo op het rechte pad blijven. Daarnaast helpen de vissers, uitgerust met een korte basistraining, camera’s en recorders, met hun bootjes om belastend bewijs te verzamelen tegen de illegale buitenlandse trawlers. Met hun eenvoudige uitrusting proberen ze de trailers op heterdaad te betrappen op illegale activiteiten in de Ghanese wateren.

Het initiatief lijkt tot nu toe vruchten af te werpen. Een aantal schepen is door de vissers gesignaleerd en de visvergunning van de betrokken bedrijven is inmiddels ingetrokken.

Foto: CC

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons