Achtergrond

Delen voor een betere economie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Je moet niet delen omdat je ouders je dat vroeger aanleerden, maar omdat het de economie efficiënter maakt”, meldt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes.

Gedeelde toegang tot goederen, diensten, data en talent zou economische en sociale systemen wereldwijd versterken, schrijft Judy Abel, merk- en communicatiestrateeg, in Forbes. “De kracht van een deeleconomie ligt in zijn vermogen om de efficiëntie te verhogen, terwijl het huidige en opkomende technologieën blijft benutten.” De deeleconomie komt volgens Abel terug in drie vormen: gedeelde goederen, gedeeld bezit en gedeelde probleemoplossing.

Kopje suiker lenen
Er zijn vele mogelijkheden om goederen te delen: Amerikaanse stadsmensen kunnen bij het Amerikaanse Community Supported Agriculture investeren in een lokale boerderij, waardoor ze maandelijks een aandeel groente en fruit ontvangen. Reizigers kunnen in Nederland bij Snappcar een auto lenen, in plaats van huren. In ons land kunnen buurtbewoners ook apparaten aan elkaar lenen via Peerby. De website AirBnB stimuleert mensen bovendien om een ongebruikte kamer te veranderen in een deelbare slaapplaats. Door het delen zijn deze spullen en diensten voor iedereen binnen handbereik, mits dat delen met een klein bedrag vergoed wordt. “Door deze manier van delen sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan en worden transactiekosten verlaagd”, meent Abel.

Filmproducent spelen
Door de mogelijkheden van internet en de wereldwijde recessie wordt gedeeld bezit voor veel mensen aantrekkelijk. “Mensen beleggen vaker via crowdfunding platforms”, zegt Abel in Forbes. “Beleggen is niet langer beperkt tot iets tastbaars, maar creëert nu ook betrokkenheid. Ik beleg bijvoorbeeld in projecten waarin in geloof, zoals de film Lemonade: Detroit. Dankzij gedeeld bezit ben ik nu een producent van die film.”

Gemeenschapsdrift
Volgens Abel is kennis delen, om zo gezamenlijk tot een probleemoplossing te komen, een ander interessant aspect van de deeleconomie. “Projecten als Architecture for Humanity en Open Architecture Network app zijn gericht op proactieve sociale innovatie en ideevorming, om het leven van mensen wereldwijd te verbeteren.” Zo is Architecture for Hummanity een non-profit organisatie die architectuur en design bevordert om oplossingen te zoeken voor humanitaire crisissen en is Open Architecture Network een online open-source community die zich wijdt aan het verbeteren van levensomstandigheden door duurzaam ontwerp. Abel: “Het doel is niet langer: hoe kan ik een probleem voor mezelf oplossen? Het doel is: wat kan ik doen om de gemeenschap te helpen?”

Illegale hotels
Niet iedereen is enthousiast over de deeleconomie. Sommige bedrijven zien de deeleconomie als een bedreiging, meldt de website 360.nl. Zo proberen sommige bedrijven initiatieven om leegstaande appartementen tijdelijk te verhuren tegen te gaan met een beroep op de wet die illegale hotels bestrijdt.

Lees meer op: Forbes
Foto: Flickr
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons