Achtergrond

Culinaire bloggers op de bres voor Afrikaanse boeren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

menu for hope foto WFP
Foto: WFP

De maand december staat doorgaans in het teken van veel en lekker eten. Dat geldt althans voor de beter bedeelden in de wereld. Zowel in het Westen als in het Zuiden zijn er mensen die graag zouden willen weten hoe het voelt om te moeten uitbuiken na een overdadig kerstdiner. Voor hen heeft Chez Pim, een populaire site voor gastronomen, samen met het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties een bijzondere loterij op poten gezet, het Menu for Hope. Met de opbrengst wordt in Afrika voedsel voor arme kinderen gekocht.

 

menu for hope logoKooklaboratorium

Lootjes kosten tien dollar. Wie een lootje koopt, maakt kans op bijzondere prijzen zoals een kijkje in het nieuwe culinaire laboratorium van de beroemde Spaanse kok Ferran Adria, persoonlijke kooklessen van topkoks of een exemplaar van een zeldzaam kookboek. Een etentje met de culinaire criticus van The Guardian, Jay Rayner, hoort ook tot de hoofdprijzen. Deelnemers aan het Menu for Hope kunnen bovendien zelf culinaire prijzen beschikbaar stellen variërend van een potje jam tot een zakje van de allerheetste chilipepertjes ter wereld.

 

Met het geld dat de loterij opbrengt, zal dit jaar het werk van het WFP in het kleine koninkrijk Lesotho worden ondersteund. Het WFP koopt graan in bij kleine boeren. Hiermee zullen onder meer kinderen in Lesotho van gratis schoolmaaltijden worden voorzien.

 

kersttafel foto CC
Foto: CC

Twee werelden

 

“Dat twee werelden die zover uit elkaar staan, zoals de culinaire crème de la crème en Afrikaanse boeren, samenkomen, is fantastisch,” zegt Nancy Roman, topbestuurder bij het WFP. “De wereldwijde gemeenschap van foodadepten kan veel betekenen voor arme mensen die dagelijks met honger te maken hebben.”

 

 

Het is dit jaar de vierde keer dat Chez Pim het Menu for Hope organiseert. Chez Pim oprichtster Pim Techamuanvivit begon de actie na de verwoestende tsunami die Zuidoost-Azië op tweede kerstdag 2004 trof. “Dit jaar hebben we voor het Lesothoprogramma van het WFP gekozen omdat het voedsel lokaal wordt ingekocht en niet uit westerse landen wordt verscheept naar Afrika,” aldus Techamuanvivit. 

 

 

World Food Program

Chez Pim

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons