Achtergrond

Cheetahs redden de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wees tegendraads en irritant. Dit advies kregen de deelnemers mee tijdens de start van de Battle of the Cheetahs. Zes teams van young professionals zoeken in deze ideeënwedstrijd naar oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. OneWorld was bij de officiële kick-off.

Midden op de Utrechtse Heuvelrug verzamelt een groep enthousiaste jongeren zich in conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. Er is genoeg reden voor optimisme. Hier worden namelijk plannen gesmeed om een van de grootste problemen van deze tijd op te lossen. Vernieuwende ideeën van young professionals moeten een eind maken aan het wereldvoedselprobleem. Aan ambitie geen gebrek. Deelnemer Michel Scholte: “We willen de hele economie verduurzamen.”

Vernieuwende ideeën
De Battle of the Cheetahs is vernoemd naar de Cheetah Generation, de benaming voor een nieuwe generatie leiders in Afrika. De cheetahs zijn jonge ondernemers die anders durven te denken en doen. In plaats van te leunen op ontwikkelingshulp zien zij sociale vraagstukken als uitdagingen voor ondernemers. De Cheetah Generation woont niet alleen in Afrika, het is een manier van denken die wereldwijd door jongeren wordt gedeeld. Ook onder de Nederlandse young professionals vinden we cheetahs met vrije en ondernemende geesten. In de Battle of the Cheetahs krijgen zestig deelnemers een platform voor het bedenken van vernieuwende oplossingen voor wereldvoedselproblemen.

Wereldvoedselprobleem
In vijf teams werken de jongeren in de leeftijd tussen 25 en 30 jaar aan een project. Het is een mix van achtergronden en beroepen, variërend van student tot boer en van architect tot culinair illustrator. De teams hebben elk een eigen invalshoek om voedselproblemen uit de weg te ruimen: voedselveiligheid, gezonde voedselketens, voedselverspilling, city farming en nieuwe financieringsmodellen voor voedsel. Elk team wordt ondersteund door een coach met ervaring in het werkveld. Zo houdt oud-Kamerlid Harm Evert Waalkens een oogje in het zeil bij het voedselveiligheidteam en wordt het voedselverspillingteam gecoacht door Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project. Ideeën worden in workshops bedacht, besproken en uitgewerkt. Het team met het beste idee kan 25.000 euro tegemoet zien om het project uit te werken tot een realistische businesscase. Bij winst neemt het project dus serieuze vormen aan. Coach Frederike Praasterink (lector Duurzame Wereldvoedselvoorziening bij Hogeschool HAS Den Bosch) van het city farmingteam beaamt dat: “We zijn hier niet bezig met vrijblijvende bezigheidstherapie, maar met het bedenken van serieuze alternatieven.” Ondertussen wordt er in een aantal zalen hevig gediscussieerd over invalshoeken, producten en werkwijzen. Het city farmingteam test zijn idee aan realiteitszin door stadslandbouwkundige Mariëlle Dubbeling te skypen. 

Tegendraads
De komende weken werken de teams hun ideeën verder uit. Vandaag presenteren de young professionals hun ambitieuze concepten. Teamcaptain Michel Scholte van het nieuwe-financieringsteam: “We willen een manier vinden om milieu- en sociale kosten door te berekenen in productprijzen. Als het lukt is de hele economie duurzaam.” Sommige ideeën getuigen inderdaad van een ‘cheetahdenkbeeld’: vernieuwend en tegendraads. Zulke tegendraadse geluiden komen van de teams voedselveiligheid, gezonde voedselketens en voedselverspilling. Het voedselveiligheidteam wil een merk lanceren onder het motto ‘risky foods, you might deliciously die’. De ‘risky foods’ bestaan uit ambachtelijke producten die volgens huidige voorschriften niet mogen. Linda Vermaat van het voedselverspillingteam: “Waar denk je aan als ik zeg: wasty, risky, kliekje rond en diepvies? Afval moet terug in de voedselketen. We willen producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken verwerken tot lekkere maaltijden en aanbieden in supermarkten en restaurants.” Het gezonde voedselketensteam komt met het plan ‘vlees noch vis… insecten!’. Captain Kimo van Dijk: “We gaan een beweging van duurzame consumptie bevorderen. Als we een insectenproduct voor de markt ontwikkelen en iedereen dat gaat eten, is er minder veevoer en landbouwgrond nodig.”      

Oplossen
Tijdens de kick-off wisselen workshops zich af met inspirerende speeches van zogeheten ‘key-note speakers’. Zo spreekt TedX Award-winnaar John Apesos over zijn plan om op grote schaal gewassen te verbouwen in leegstaande kantoorpanden. Het idee draagt de naam MetFarm en is een antwoord op de vraag hoe er meer voedsel verbouwd kan worden op dezelfde hoeveelheid grond voor een groeiende wereldbevolking. Dit alles zonder de wereld te ruïneren. De vlot sprekende Amerikaan Apesos geeft na zijn gelikte toespraak de deelnemers ook nog wat presentatietips mee: “Als je een idee in korte tijd moet overbrengen moet je niet teveel vertellen. Vertel het rustig en duidelijk. Leer de woorden van tevoren uit je hoofd en wijzig ze niet op het laatste moment.” Tijdens het lustrum van NCDO op 4 februari pitchen de verschillende teams onder toeziend oog van koningin Beatrix hun ideeën. Op 1 maart vindt de finale plaats en zal een jury met onder andere Martin de la Beij (Buitenlandse Zaken), Pierre van Hedel (Rabo Foundation) en eerdergenoemde John Apesos bepalen welk team met 25.000 euro op zak het wereldvoedselprobleem mag gaan oplossen. 

Volg hier de Battle of the Cheetahs en woon de finale op 1 maart bij.
Foto: Joep Kroes

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons