Achtergrond

Centraal-Afrikaanse watteh?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat is er aan de hand in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Canadees medium Vice was ter plekke en deed verslag van de oorlog in vijf reportages.

Religie
Djotodia is de eerste islamitische leider van de Centraal-Afrikaanse Republiek: het land is overwegend christelijk. Hierdoor ontstaat volgens Vice het beeld in de media dat het een oorlog is waar religie centraal staat. Volgens inwoners die Vice interviewde, is het niet zo gemakkelijk. “Niemand weet echt wat er aan de hand is”, zegt de verslaggever.  Verschillende rebellengroepen dragen elkaars uniform waardoor de onduidelijkheid nog groter wordt.

13 december:
[[{“fid”:”23377″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Crisis in the Central African Republic: Dispatch One”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Anti-Balaka
De rol van de Séléka’s – de rebellengroep waar Djotoria de macht mee greep – neemt af. Ex-Séléka’s, vooral moslims, blijven roven en verkrachten. Een anti-rebellen beweging is gevormd om de berovingen en verkrachtingen te wreken. Deze groep heet anti-Balaka: overwegend christenen.

“De anti-Balaka zijn geen slechteriken omdat hun spullen zijn geroofd door Séléka’s, daarom plunderen ze de moslims”, zegt een sympathisant van de anti-Balaka’s.

17 december:
[[{“fid”:”23378″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Crisis in the Central African Republic: Dispatch Two”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Tsjaad
Na het vertrek van de Amerikaanse VN-ambassadeur, Samantha Power, wakkerde het geweld weer aan. FOMAC –militairen uit Tsjaad-  openden het vuur in Bangui.

De rol van Tsjaad is niet duidelijk, schrijft Frans persbureau AFP. Veel Centraal Afrikanen verdenken Tsjaad als brein achter de Séléka rebellie.

20 december:
[[{“fid”:”23379″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Crisis in the Central African Republic: Dispatch Three”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Kerst
Een studente roept woedend: “We zijn geslagen, verkracht en slapen al vijf dagen op het vliegveld. Hoe gaan we dat oplossen?” “Help mijn land alsjeblieft snel vrede te stichten!” smeekt een medewerker op het vliegveld van Bangui.

Het was kerst in de Afrikaanse Republiek. De aartsbisschop van Bangui, Dieudonne Nzapalainga, vroeg om vrede en vergeving gedurende de kerstmis ceremonie. Dezelfde avond barstte het geweld weer los.

27 december:
[[{“fid”:”23380″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Crisis in the Central African Republic: Dispatch Four”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Nieuwjaar
Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, kwam 2 januari naar de Afrikaanse Republiek om twee gesneuvelde soldaten te eren en de Franse troepen moed toe te spreken.

Middelvingers worden naar de Franse trucks opgestoken. Een man legt uit waarom: “De Fransen helpen alleen de anti-Balaka en zijn ontzettend partijdig.”

3 januari:
[[{“fid”:”23381″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Crisis in the Central African Republic: Dispatch Five”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Lees de reportage van Vice hier.
Foto: Hdtpcar

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons