Achtergrond

‘Afrikaanse mode verdient meer aandacht’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gaan we ons komend voorjaar massaal steken in creaties met Afrikaanse patronen in warme kleuren? Iets meer vrolijkheid in het modebeeld zou geen kwaad kunnen, als het aan Diana Tambe ligt. De Kameroens-Nederlandse modeontwerpster wil niet te hard oordelen over het modegehalte van de doorsnee Nederlander. "Maar als je het vergelijkt met de elegant geklede mensen in Londen of Parijs, dan is het hier een beetje saai." Zij mag het zeggen, in haar strak gesneden glanzende pak – uiteraard een eigen creatie –, torenhoge zandkleurige pumps aan haar voeten en het haar tot op de heupen.

[[{“fid”:”29405″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Diana Tambe

"Alles in de Blackpearl-collectie is handgemaakt"

Voor het eerst in Amsterdam
Diana Tambe (26) organiseerde, met anderen, de eerste Africa Fashion Week in Amsterdam. In onder meer Londen, Praag, Lagos en New York is het Afrikaanse mode-evenement al meerdere keren gehouden. Op zaterdag 30 en zondag 31 augustus showen ongeveer twintig Afrikaanse ontwerpers, onder wie Farida Mousa uit Nigeria, Patou Manga uit Kameroen en Amanda Maandag uit Mozambique, hun nieuwe collecties in het World Fashion Center.

Platform voor ontwerpers
Hoog tijd dat er ook in Nederland meer aandacht zou komen voor ontwerpers van Afrikaans design, vond Tambe. "Er is een groeiende vraag naar Afrikaanse designkleding. Maar het ontbreekt Afrikaanse ontwerpers aan een platform waar ze hun kleding kunnen verkopen. Het is niet makkelijk voor hen om door te breken op de Europese markt, en winkelbedrijven zijn nog terughoudend." Daar wil Tambe verandering in brengen door tijdens de AFW ontwerpers in contact te brengen met inkopers van warenhuizen en kledingmerken.

Mijn grootvader stimuleerde me om hogerop te komen

Kleren vermaken
Op haar vijftiende kwam Diana Tambe naar Nederland, met haar moeder, broer en twee zusjes. Passie voor mode zat er al vroeg in. Wat ze aan kleren kreeg of kocht, vermaakte ze tot iets met een eigen twist. "Ik kon in het begin nauwelijks met een naaimachine overweg, maar ik wilde per se een unieke stijl creëren." Op haar 21ste nam ze naailessen. Daarnaast studeerde ze in Amsterdam en Londen Toerisme en Management.

Spannende jurken
Tambe's eigen Blackpearl Secret voorjaars- en zomercollectie 2015 heeft als thema Cosmo Fleur. Behalve stoffen met Afrikaanse motieven verwerkt Tambe materialen als bont, leer, bamboe, kralen en schelpen. Ze toont een voorproefje op haar iPad: spannende zijden jurken, kostuums voor mannen met verrassende details, bikini's en badpakken. "Het is fusion: een kosmopolitische mengeling van kleur, retro en Afrikaanse stoffen en patronen."Een webwinkel is in aantocht; de website van haar merk Blackpearl Secret is onder constructie.

Eigen modeindustrie
Haar collectie wordt, grotendeels met de hand, gemaakt in Nederland. Maar liever zou Tambe, die ook popsterren onder haar clientèle heeft, zien dat er in Afrikaanse landen zoals haar geboorteland Kameroen een serieuze modeindustrie van de grond komt. "Maar we hebben er de fabrieken en machines nog niet voor, de meeste kleding van Afrikaanse ontwerpers wordt buiten Afrika gemaakt."

[[{“fid”:”29406″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Diana Tambe in tweezijdig draagbaar jasje gemaakt door haar zus Pascaline.

Grootvader
Naast ontwerpen is Tambe van plan om cultureel toerisme naar Kameroen en andere landen in Afrika op te zetten. Ook wil ze een samenwerking beginnen met haar zus in Parijs. Want ze blijkt niet de enige in de familie met modegevoel. "Mijn zus verraste me onlangs met een prachtig pak dat je aan beide zijden kunt dragen."
Waar al die ambitie vandaan komt? "Dat komt door mijn grootvader. Hij was minister van Buitenlandse Zaken in Kameroen. Hij stimuleerde me om hogerop te komen. 'Je heb heel veel in je', zei hij vaak. 'Dus doe iets met je talenten – en maak je studies af.'"

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons