Kijktip: een gebroken landschap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aanvankelijk was het de bedoeling om aan de hand van verhalen uit verschillende invalshoeken een beeld te schetsen van een gebied waarin grootschalige mijnbouw door gebrek aan regelgeving grote impact heeft op het milieu. Maar vlak voordat de makers van Wilson Center en Circle of Blue naar de regio afreizen, zorgt een wetswijziging voor een drastische verandering van de plannen. Meghalaya wordt in april 2014 namelijk de eerste staat ooit die de gehele fossiele brandstofindustrie aan banden legt en dus alle kolenmijnen sluit.

Boze arbeiders en eigenaren
Wat volgt zijn luide protesten van de arbeiders en mijneigenaren die milieuorganisaties betichten van valse berichtgeving. "Is het water vervuild door onze kolen?", vraagt een van de eigenaren zich af. "Hoe weten ze dat het niet de locals zijn die de watervervuiling hebben veroorzaakt?" Een menigte van 20.000 mijnwerkers, met name gastarbeiders uit Nepal, staat te zwaaien met zwarte vlaggen. Zij zijn de dupe van de nieuwe wet en zullen bij gebrek aan werk moeten terugkeren naar hun thuisfront.

protesten na sluiting kolenmijnen indiaBoze mijnwerkers protesteren na de sluiting van de kolenmijnen. Foto: still uit documentaire

De mijnwerkers vertegenwoordigen tienduizenden gezinnen die nu geen kostwinner meer hebben. "We weten van de gevolgen voor het milieu, maar daar zijn oplossingen voor en de mijnen hoeven er niet voor te sluiten", zegt een van de mijnwerkers. 'Dwing ons niet een extremist te worden', luidt een dreigende tekst op een van de vlaggen.

Gevolgen lokale bevolking
Het besluit lijkt een zege voor de lokale bevolking, maar het kwaad is groteneels al geschied. Eeuwenlang leefden de mensen van visserij, maar veel rivieren zijn zo vervuild dat er nauwelijks nog leven in voorkomt. Een dorpeling uit Kharkhana vertelt: "Vroeger konden we boten vol vis leveren. De Myntdu rivier was brandschoon en vol leven voordat de mijnindustrie haar intreden deed. We konden het water zo drinken. Waarom moet hun inkomen worden verdiend over onze rug?"

Bovendien wordt het argument dat de mijnwerkers door het besluit hun inkomen kwijt zijn, aan de kant geschoven. "Ooit waren de dorpelingen boeren, die hun werk zijn verloren door de komst van de mijnen", vertelt een lokale journalist. "Degenen die hen dat werk hebben afgenomen, zijn nu ook hun werk kwijt."  

Symbolische strijd
De strijd in Meghalaya is symbolisch voor wereldwijde milieukwesties. Het laat zien hoe India net als veel andere landen worstelt met de balans tussen geldopbrengsten uit zware industrie enerzijds en gevolgen voor het milieu anderzijds. In sommige gevallen, zoals bij de Myntdu rivier, is het maken van een juiste afweging in ieder geval al te laat.

Bekijk hieronder de dertien minuten durende documentaire.     [[{“fid”:”37956″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”documentaire broken landscape”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”documentaire broken landscape”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Broken Landscape: Confronting India’s Water-Energy Choke Point”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
[[{“fid”:”37932″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons