Achtergrond

Wat is het verschil tussen een expat en een migrant?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het lexicon van migratie bestaat nog steeds klasseverschil. Het woord 'expat' is zo'n woord dat witte mensen boven alle anderen plaatst. Het woord expatriate, afgekort tot expat, komt uit het Latijn: ex = uit, patria = vaderland. 

Zo bezien is 'expat' een neutrale term, toepasbaar voor iedereen die ergens anders dan in zijn eigen land werkt. Maar de term is voorbehouden aan westerse witte mensen die in het buitenland werken, schrijft social activist Mawuna Remarque Koutonin (@SiliconAfrica). 'Afrikanen zijn immigranten. Arabieren zijn immigranten. Aziaten zijn immigranten. Immigrants is a term set aside for ‘inferior races’.

Afrikaanse topexperts die (tijdelijk) aan de slag gaan in Europa, worden geen expat genoemd, maar immigrant

Afrikaanse topexperts die (tijdelijk) aan de slag gaan in Europa, worden geen expat genoemd, maar immigrant. Een Afrikaan die voor multinationals werkt in zowel de publieke als private sector zegt: "Ik ben een hoog gekwalificeerde immigrant, geen expat."

Mawuna Remarque Koutonin besluit zijn blog met een oproep. Mocht je westerse 'expats' tegenkomen in Afrika, noem ze dan gewoon 'immigranten', zoals alle andere mensen. "Het wordt tijd dat er een einde komt aan dit ouderwetse wereldbeeld."  

De reacties onder het artikel op de website van The Guardian zijn grofweg te verdelen in twee kampen. Aan de ene kant mensen die Koutonin bedanken voor de eye-opener of vertellen over hun eigen ervaringen met het privilege om als 'expat' in plaats van 'immigrant' door het leven te gaan. Aan de andere kant zijn er de taalkluivers die er een semantische kwestie van maken, en de mensen die Koutonins stelling weerleggen, zoals ene 'Dourscot' die verwijst naar de benaming 'expats' voor zwarte Engelsen in Singapore. 

Bekijk de discussie hier

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons