Klimaatverandering houdt armoede in stand

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Wij zijn de eerste generatie die zich kan voorstellen dat armoede nog gedurende ons leven uitgebannen zal worden”, zeggen Nicolai en Granoff. In de afgelopen twintig jaar is extreme armoede gehalveerd – wat niet weg neemt dat een miljard mensen nog steeds van minder dan 1,25 dollar per dag leeft.

Zero-zone
Volgens Nicolai en Granoff gaan we richting de ‘zero-zone’, een term van muzikant en activist Bono. Momenteel leeft een zesde van de wereldbevolking in extreme armoede, maar volgens de Wereldbank en andere organisaties kunnen we dat tegen 2030 tot drie procent verlagen. Om die verlaging van armoede vol te houden moet er wel actie ondernomen worden tegen klimaatverandering, vinden Nicolai en Granoff.

Onlosmakelijk verbonden
Susan Nicolai en Ilmi Granoff werken beiden bij het Overseas Development Institute. Zij publiceerden afgelopen vrijdag, op Wereldarmoededag, het stuk ‘Countdown to zero-zero’. Daarin betogen ze dat het uitbannen van armoede onlosmakelijk verbonden is met het tegengaan van klimaatverandering.

2 °C
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat afgelopen jaar meerdere rapporten over klimaatverandering uitbracht, moeten we binnen een eeuw de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul reduceren. Alleen dan kan een opwarming van meer dan twee graden Celsius voorkomen worden – een opwarming “die catastrofale gevolgen zal hebben”.

Kwetsbaar
De optimistische Wereldbank houdt geen rekening met klimaatverandering in hun projecties voor armoedebestrijding, stellen Nicolai en Granoff. Volgens hen zijn mensen die net uit de armoede komen heel kwetsbaar voor een terugval, bijvoorbeeld door klimaatrampen.

De twee graden grens is dus cruciaal om het doel om armoede uit te bannen te behalen – en om dat vervolgens zo te houden.

Groei
Volgens Nicolai en Granoff hebben arme mensen een buffer nodig om te voorkomen dat ze door een onverwachte ‘shock’, veroorzaakt door klimaatverandering, weer terugvallen in armoede. Daarvoor is volgens hen economische groei nodig. Die groei moet er alleen anders uitzien dan de afgelopen jaren, en rekening houden met het klimaat en een gelijke verdeling van welvaart. Daarover lees je hier meer.

Foto: Amir Jina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons