Groen slapen in Amsterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 25-jarige leeftijd opende Jacobs haar eerste hotel. “Ik wilde geen hotel dat alleen gericht was op cijfers en winst. Bij Cocomama (haar eerste hotel –red.) ben ik al jaren bezig met duurzaamheid, alleen heb ik dat nooit zo gepromoot. Ik vind dat namelijk vanzelfsprekend,” vertelt ze in de lobby van Ecomama, haar tweede Amsterdamse hotel. Jacobs besloot duurzaamheid hier prominenter op de kaart te zetten. Haar nieuwe, groene hotel, gehuisvest in een voormalig reisbureau, bezorgde haar onder andere een plek bij de Duurzame Jonge 100.

Warme Truiendag
Ecomama is Jacobs' platform om reizigers te laten zien hoe leuk en gemakkelijk duurzaam leven kan zijn. De verwarmingsbuizen liggen onder kiezels, waardoor ruimtes gemakkelijker, sneller en langer warm zijn. De douches hebben besparingsknoppen en zelfs de cosmetische achterblijvertjes worden opgemaakt. “En één keer per jaar doen we mee met Warme Truiendag. Op die dag blijft de verwarming uit. Dan lopen alle gasten met dikke truien aan en dekentjes om door het hostel.”

‘El Cheapo’
Het hotel heeft zowel ‘El Cheapo’ slaapzalen, voor backpackers met een beperkt budget, als luxueuze tweepersoons kamers, voor een romantische huwelijksreis. Jacobs noemt de inrichting ‘city chique’: een combinatie van gerecycled en hip. Tachtig procent van de inboedel bestaat uit hergebruikte materialen: van het hout van de oude balie zijn bedden getimmerd, de nieuwe balie bestaat uit oude boeken. De kunst die aan de muur hangt is te koop en afkomstig van lokale kunstenaars. “In principe wordt alleen gewerkt met lokale, biologische en familiebedrijven”, vertelt Jacobs.

Sommige dingen moet je wel doen, andere bewust niet

Met het vliegtuig
Voor haar werk vliegt Jacobs regelmatig naar Brazilië en de Verenigde Staten. “Ik snap dat dit dubbel lijkt, maar ik denk dat je nooit honderd procent ‘groen’ kunt leven. Ik probeer een continue afweging te maken tussen people, planet en profit. Sommige dingen moet je wel doen en andere dingen dan bewust niet. Reizen is voor mijn werk noodzakelijk, zonder het vliegtuig kom ik helaas niet in Amerika. Daar tegenover probeer ik in Nederland te fietsen of het OV te gebruiken. Wanneer ik reis probeer ik bestemmingen te combineren en de vliegmaatschappij bewust te kiezen. Zo ben ik op mijn eigen manier bewust bezig.”

Internationale problematiek
In het hotel is het een komen en gaan van internationale reizigers. "Dat zorgt ook wel eens voor obstakels, bijvoorbeeld op het gebied van recyclen", vertelt Jacobs. “Er komen hier mensen die nog nooit van het concept recyclen hebben gehoord. Dan is het heel lastig om alle afval te kunnen scheiden. Daar wil ik komend jaar nog iets mee doen.” Jacobs denk dat een stukje bewustwording essentieel is voor verandering.

Bewustwording
Met een verwachting van tienduizend unieke bezoekers per jaar kan haar visie grote impact hebben. “Al deze reizigers nemen de gedachte van Ecomama mee naar huis, al is het maar een beetje. En dat is wat ik wil. Het is geweldig dat je reist, maar blijf wel nadenken. Je wordt je automatisch bewuster van je watergebruik, wanneer je telkens opnieuw de knop van de douche moet indrukken. Wij laten hier zien hoe leuk en gemakkelijk duurzaam leven is, dan pakken mensen het thuis vanzelf op.” Bewust bezig zijn is volgens Jacobs heel simpel. “Dit moet gewoon de standaard worden. Ik hoop dat over tien jaar de dingen overal gaan zoals hier.”

Hotel Ecomama zit op de Valkenburgerstraat 124, in Amsterdam.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons