In een overstroomd slaveld treden verhoogde concentraties schadelijke bacteriën op
Voedsel kan besmet zijn met allerlei schadelijke stoffen en ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en parasieten. Veranderingen in temperatuur en neerslag hebben niet alleen gevolgen voor de groei van groente en fruit, maar ook op zulke besmettingen. Zo bleek uit één van de onderzoeken dat er in een overstroomd sla-veld door hevige regenval verhoogde concentraties schadelijke bacteriën zaten.
Effect per regio verschillend
De oplossing voor dit effect van klimaatverandering verschilt per land en regio. Schimmels die giftige stoffen produceren kunnen bijvoorbeeld in de ene regio toenemen door klimaatopwarming, terwijl ze elders juist afnemen. Zo zal in Polen het risico op besmetting van tomaten toenemen, terwijl het in Spanje juist te warm wordt voor zulke schimmels, waardoor het risico op besmetting daar lager zal zijn.
De onderzoekers onderstrepen dat maatregelen die genomen moeten worden een aanpak op maat vereisen. Er moet niet alleen per land gekeken worden, maar ook per sector en per bedrijf.
Voedselveiligheid moet in verbinding gebracht worden met verwachte natuurrampen
Groter aanpassingsvermogen
Verder stellen de onderzoekers dat er bij het nemen van maatregelen aandacht moet zijn voor het vergroten van het aanpassingsvermogen tijdens het productieproces. Dit kan bijvoorbeeld door een beter alarmsysteem dat de ontwikkeling van de voedselveiligheid verbindt met de verwachte natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. De onderzoekers benadrukken dat dit aanpassingsvermogen noodzakelijk is om in de toekomst de veiligheid van voedsel te verzekeren.
Het volledige onderzoek is hier te vinden.