Rainproof over de grens: Madagaskar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Toamasina heeft een tropisch klimaat. Dat betekent dat er gedurende het hele jaar niet echt een droge maand is met minder dan 60 millimeter neerslag. Jaarlijks valt er gemiddeld zo'n 3250 millimeter regen. Van december tot april is de natste periode met elk jaar een aantal cyclonen dat over het land raast. In deze periode is de gemiddelde maandelijkse regenval zo'n 450 millimeter.

Ando Dolly Ratsimba (28) volgt het programma van YEP Water sinds juni 2014. Hij werkt voor een saniatieproject van de Practica Foundation in Toamasina, met 274.000 inwoners de op een na grootste stad op Madagaskar, gelegen aan de oostkust van het land.

Toamasina ligt in een vlak gebied waar hellingen niet erg steil zijn en drainagesystemen niet zo goed werken. De vorige keer dat het echt keihard regende was afgelopen maart, toen de cycloon Haliba over het eiland raasde. Het regende acht dagen lang non-stop. Wegen waren overstroomd en scholen en andere gebouwen werden gesloten om het risico op instorten te beperken. Meer dan 300 huishoudens in lager gelegen gebieden hadden destijds een maand lang een halve meter water in huis staan. Ook hadden dichtbevolkte buurten in de stad een tijd lang dagelijks overstroomde toiletten.

overstromingen in de straten van Madagaskar

Wanneer mensen buiten in de regen of door overstroomde straten lopen gaan ze meestal gekleed in een waterdichte regenjas en doen ze hun regenschoenen aan. Als ze daarvoor niet de middelen hebben, blijven ze vaak thuis. Bij hoge nood gaan ze toch de straat op en nemen ze het voor lief dat ze nat worden. Mensen in lager gelegen gebieden maken van zandzakken een pad naar hun huis en plaatsen die om het huis heen om wateroverlast binnenshuis te voorkomen. Nieuwe huizen en gebouwen worden tegenwoordig op een meter boven de grond gebouwd om binnen wateroverlast na bijvoorbeeld een cycloon te voorkomen.

Nieuwe huizen worden op een meter boven de grond gebouwd om binnen wateroverlast te voorkomen

Als ik zelf in de regen naar buiten ga, neem ik mijn groene paraplu mee, doe ik mijn regenschoenen en -jas aan en ga ik overal lopend heen. Voor grotere afstanden ga ik op mijn Practica motorfiets. Als er een cycloon langskomt, het echt hard regent en ik per se de deur uit moet, doe ik mijn regenspullen aan en pak ik de cyclo-pousse. Dat is een fiets op drie wielen die in veel kuststeden van Madagaskar wordt gebruikt.

Het cycloonseizoen begint over twee maanden weer en er wordt veel regen en minstens een grote cycloon verwacht. De inwoners van Toamasina zien dat met angst en beven tegemoet. Om hier goed mee om te gaan, zeker voor de lager gelegen gebieden, zijn in mijn ogen de volgende zaken van belang:

  1. het waterafvoersysteem moet worden verbeterd
  2. een stedelijk 'masterplan' waarin staat dat huizen minstens een meter boven de grond moeten staan of moeten worden verhoogd
  3. het ondersteunen van mensen met het aanleggen van schone en veilige sanitaire voorzieningen

Als deze zaken op orde zijn, kunnen de schade en andere gevolgen van zware regenval grotendeels worden beperkt."

Via YEP Water kunnen jonge Nederlandse professionals ervaring opdoen in het buitenland en kunnen jonge lokale professionals via Nederlandse organisaties hun eerste stappen zetten in een internationale werkomgeving. YEP draagt daarmee bij aan een dynamisch internationaal netwerk en stelt deze open voor een nieuwe generatie experts. YEP Water is een gezamenlijk programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Netherlands Water Partnership (NWP). 


Lees hier de eerdere delen in deze serie: 
Rainproof over de grens: Myanmar
Rainproof over de grens: Mali
Rainproof over de grens: Bosnië en Herzegovina

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]] 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons