Rainproof over de grens: Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Bogotá heeft een typisch regenpatroon. In de eerste maanden van het jaar regent het nauwelijks, maar daarna regent het 60 procent van de dagen. Deze dagen starten met veel zon, maar rond lunchtijd wordt het bewolkt en ’s middags regent het dan gedurende korte tijd zeer hevig. Door de hoge ligging van de stad en de omliggende nog hogere bergen worden de wolken deels tegengehouden en daardoor vindt regen erg lokaal plaats. In de ene wijk kan men extreme wateroverlast hebben, terwijl men in een andere wijk gewoon nog van de zon geniet.

Harm Nomden woont en werkt als ingenieur in Bogotá, Colombia. Via YEP Water en zijn werkgever Royal HaskoningDHV werkt hij al 1,5 jaar aan een groot integraal rivierenproject in het noorden van Colombia aan de Caribische kust. Zijn werk wordt ook deels uitgevoerd in Bogotá. 

In 2010 en 2011 had Colombia te maken met de natste periode ooit gemeten, wat leidde tot extreme overstromingen in het hele land, zowel in landelijk als stedelijk gebied. In de jaren daarna tot aan nu heeft Colombia te maken met de langste periode van grote droogte in 50 jaar, dus momenteel valt er weinig regen. Toch vinden er vooral in de maanden april en oktober nog hevige lokale buien plaats. Gedurende deze buien staan de straten volledig onder water, waardoor het verkeer helemaal stilstaat. Afgelopen april heeft hevige regen geleid tot een grote aardverschuiving vlakbij het centrum van de stad, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen. Daarnaast vond er in twee wijken een enorme hagelbui plaats, met als gevolg veel schade aan huizen en auto’s en straten die bedekt waren met een meter dikke laag hagel.

ondergelopen straten in Bogota Colombia

Grote hoeveelheden water die van hoger gelegen berghellingen richting de stad stromen, worden via diverse routes door de stad geleid. Ook de intense regen die in de stad zelf valt wordt via een groot afvoernetwerk afgevoerd. Doordat bijna het gehele stadoppervlak verhard is, zijn er grote parallelle kanalen aangelegd door de hele stad, die het water snel kunnen afvoeren naar de naastgelegen rivier. Opvallend is verder dat alle mensen in huizen of flats wonen gemaakt van beton of bakstenen, ondanks dat in Bogotá miljoenen mensen in armoede leven. Dit is ook wel nodig omdat ze anders niet de hevige regenbuien zouden kunnen weerstaan.

Vanwege de korte duur van de regenval is het meestal het beste om beschutting te zoeken en te wachten. Verder is het verkeer altijd al een probleem in de stad, maar wanneer de straten vol staan wordt het pas echt een chaos, waar geen beweging in te krijgen is.

Vanwege de korte duur van de regenval is het het beste om beschutting te zoeken en te wachten

Colombia zal in de toekomst vooral te maken krijgen met meer droogte gedurende een langere periode en de gemiddelde neerslag over de jaren zal afnemen. Echter wordt ook verwacht dat de periodes met neerslag intenser worden. Grote stedelijke ontwikkelingsplannen staan momenteel in de planning. Deze richten zich vooral op infrastructuur, openbaar vervoer en gebiedsontwikkeling. Van groot belang is dat ook hier de aandacht voor afwatering groot blijft."

Via YEP Water kunnen jonge Nederlandse professionals ervaring opdoen in het buitenland en kunnen jonge lokale professionals via Nederlandse organisaties hun eerste stappen zetten in een internationale werkomgeving. YEP draagt daarmee bij aan een dynamisch internationaal netwerk en stelt deze open voor een nieuwe generatie experts. YEP Water is een gezamenlijk programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Netherlands Water Partnership (NWP). 

Lees hier de eerdere delen in deze serie: 
Rainproof over de grens: Myanmar
Rainproof over de grens: Mali
Rainproof over de grens: Bosnië en Herzegovina
Rainproof over de grens: Madagaskar

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons