Achtergrond

De kip inspireert

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit rondeel is namelijk een netwerkplek voor mensen die willen bijdragen aan de volgende missie: de metropool Amsterdam in 2028 volledig op lokaal en duurzaam opgewekte energie krijgen.

De vier O’s
Wij Krijgen Kippen (WKK) is een partnership tussen overheid, ondernemers, organisaties vanuit de gemeenschap en het onderwijs. De vier O's noemen ze dat. Samen met 80 inwoners, ambtenaren en ondernemers van Amsterdam Zuid werd in 2011 Wij Krijgen Kippen opgericht. Wij Krijgen Kippen organiseert eens in de twee weken een EnergieOntbijt waar iedereen welkom is. Het is op deze informele plek waar bedrijfsleven, activisten, ondernemers en onderzoekers spelenderwijs de koppen bij elkaar steken, informatie uitwisselen en plannen bedenken. Een soort netwerkborrel maar dan heel vroeg op de ochtend, met een eitje tussen je kiezen terwijl de kippen om je heen scharrelen.

De organisatie van Wij krijgen Kippen is door haar grote netwerk van 4000 mensen een partij die invloed heeft in het debat over de energietransitie. De organisatie achter het initiatief probeert deze transitie te versnellen en doet er alles aan om dit te bereiken. Zo koppelen ze geïnteresseerden op een informele manier aan ondernemers die lid zijn van het netwerk. Er ontstaan lokale initiatieven waarbij stedelingen bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen op daken van boeren in de omgeving Amsterdam. Of er worden lobbyplannen gemaakt met grote bedrijven van de Zuidas, onderzoekers van Universiteiten en ambtenaren van de gemeente om het energiebeleid van de overheid en gemeente Amsterdam te beïnvloeden. 

Pauline Westendorp van Wij krijgen Kippen

Tips van Pauline Westendorp van Wij krijgen Kippen voor het creëren van samenwerkingen:

 

  1. Diverstiteit is belangrijk. Betrek de verschillende O’s vanuit hun kracht.
  2. Houd het laagdrempelig. Daardoor ontstaan verassende ontmoeting.
  3. Neem elkaar serieus. Probeer elkaar te begrijpen. Denk niet dat burgers kippen zijn waarvoor beleid moet worden gemaakt. Maak het met hen.

Geen verplichtingen
“De kracht van dit netwerk is de diversiteit van de mensen die er komen en de laagdrempeligheid om deel te nemen. Iedereen mag naar zo'n ontbijt komen en is nergens aan verplicht. Daardoor ontstaan er veel spontane ontmoetingen tussen bijvoorbeeld oud top-ambtenaren, directeuren van bedrijven op de Zuidas zoals Arcadis, Philips, AES en Accenture, onderzoekers en ondernemers.” vertelt Pauline Westendorp, oprichtster van het initiatief. “Zo ontstaan er samenwerkingen tussen verschillende O's. Het is geen bottom-up beweging maar een interactie tussen alle actoren.” De organisatie wordt wel voor een deel gesubsidieerd door de overheid en de gemeente, maar wordt niet door de gemeente gestuurd en is ontstaan als een lokaal initiatief. Rutte zou hier wel blij mee zijn, aangezien het een mooi voorbeeld is van zijn zo geliefde participatiesamenleving.

Als je gepassioneerde mensen stimuleert kunnen ambtenaren weer wat beleidsstukken onbeschreven laten

Dit lokale, hybride partnership leidt tot verschillende vormen van samenwerking. De organisatie van Wij krijgen Kippen zou graag zien dat dit soort participatie initiatieven financieel worden gestimuleerd in heel Nederland. “Het zou mooi zijn als ambtenaren geen beleid gaan bedenken in hun kantoor en daarna partijen gaan zoeken om dit te implementeren. Wij krijgen Kippen is een voorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de intrinsieke drijfkracht van mensen uit de samenleving. Als je gepassioneerde mensen in de samenleving stimuleert middels financiën, kunnen ambtenaren weer een paar hoofdstukken onbeschreven laten in hun beleidsplannen en aan de mensen zelf overlaten wat ze belangrijk vinden.” Aldus Marion Bloem, beleidsmedewerker van de Gemeente Amsterdam en verbonden aan Wij krijgen Kippen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons