Achtergrond

Oikos

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Op een warme dag klinken de vioolklanken door onze werkruimte”, vertelt Carlijn Savelkouls (31), projectcoördinator bij Stichting Oikos. De ontwikkelingsorganisatie is gevestigd in hartje Utrecht tussen een oude kloostertuin en het aangrenzend conservatorium. Een prachtige plek om te werken, maar hoe is de werksfeer verder? Oneworld ging op bezoek om meer te horen en tips te verzamelen over hoe je zelf bij Oikos aan de slag kunt. 

Welk werk doet Oikos precies?
“Oikos zet zich in voor ontwikkelingen richting een eerlijke en duurzame wereld. We werken met drie slogans: ‘Het kan eerlijk. Het kan duurzaam. Het kan samen.’ Daarnaast coördineren we ook verschillende netwerken, zoals het kenniscentrum Religie & Ontwikkeling en Tax Justice.

Ons project Our Common Food is een goed voorbeeld van de manier van werken van Oikos. Acht teams van jonge mensen werken samen met organisaties aan een plan om voedsel eerlijker en duurzamer te maken. Zo werkt één team samen met het initiatief Variatie op de Kaart, dat zich inzet voor duurzamere maaltijden in restaurants. We willen in ons werk in de eerste plaats de verbindende factor zijn.”

Is Oikos anders dan andere ontwikkelingsorganisaties?
“Oikos werkt niet in ontwikkelingslanden, maar alleen in Nederland. We stimuleren veranderingen in Nederland, door mensen te prikkelen om erover na te denken hoe zij zich in willen zetten voor een eerlijkere wereld.”

Hoe ben je zelf bij Oikos terecht gekomen?
“In de laatste fase van mijn studie Internationale Ontwikkelingssociologie in Wageningen kon ik in een vrijwilligersfunctie als workshopfacilitator aan de slag bij Oikos. Later mocht ik kleine projecten coördineren en langzaam groeide dat uit tot een fulltime dienstverband. In 2009 nam ik ontslag om een project in het buitenland te doen. Na anderhalf jaar kwam ik terug en kon ik opnieuw bij Oikos terecht. Eerst voor korte opdrachten en sinds april weer als projectcoördinator.”

Hoe ziet je werkdag eruit? Zit je veel achter de computer?
“Dat wisselt nogal. In de zomerperiode heb ik de tijd om strategieën en beleid uit te zetten, dus dan zit ik inderdaad vooral op kantoor. Maar gedurende het jaar ben ik ook veel op pad om activiteiten te bezoeken of te overleggen met partners. Het is heel afwisselend en dat vind ik het leuke aan dit werk. Vanuit verschillende lagen ben ik in het project bezig: ik coördineer, maar ben ook betrokken bij de praktische uitvoering.”

Hoe is de sfeer op de werkvloer?
“Nou, nu is het vooral stil! Vanwege de zomerperiode is er bijna niemand op kantoor. De sfeer was voor mij een van de belangrijkste redenen om terug te komen. Het zijn fantastische mensen hier, heel gezellig en open. In totaal zijn we met zo’n twintig medewerkers, veel parttimers en ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Daarnaast werken we met een stuk of twintig facilitators. Dat zijn jonge mensen, vaak studenten of net afgestudeerden, die betrokken zijn bij het geven van workshops, presentaties en andere activiteiten. Dinsdag en donderdag zijn de drukste dagen, dan lunchen we ook samen. Soms gaan we met elkaar borrelen of iemand zegt: ‘Kom, we gaan een terrasje pakken!’”

Met welke achtergrond kan iemand bij Oikos aan de slag?
“Behalve Internationale Ontwikkelingsstudies kun je met een opleiding in Religiewetenschappen, Onderwijskunde of Communicatiewetenschappen ook prima bij ons terecht. Voor sommige functies is het handig als je onderzoekservaring hebt.

Een vrijwilligersfunctie is een goede manier om bij ons binnen te komen, deze staan net als de betaalde functies regelmatig op onze site. Soms voor één dag in de zomer op een festival, maar ook voor langere tijd als workshop- of designfacilitators. Het is lastig om te zeggen hoe vaak er betaalde vacatures vrijkomen, dat wisselt sterk. Wil je een open sollicitatie insturen, dan kun je die richten aan mijn collega David Renkema.”

Wat maakt iemand écht geschikt om bij Oikos te werken?
“Als het gaat om projectmedewerkers zijn er twee aspecten belangrijk: ten eerste het vormgeven en coördineren van educatieve activiteiten en projecten en ten tweede het doen van onderzoek. Afhankelijk van de inhoud van de functie ligt het zwaartepunt bij een van beide. Daarnaast hangt het natuurlijk af van de thema’s, doelgroepen en werkvormen die centraal staan in de specifieke functie.”

Lezersvraag Joyce: “Met mijn opleiding wil ik graag verder in de richting Corporate Social Responsibility (CSR), wat kan ik nu al doen?”
“CSR is breed, dus maak een keuze: wat vind je interessant? Er zijn best wel wat CSR- adviseurs, dus het is handig als je zelf al wat praktijkervaring opbouwt. Begin ergens, als vrijwilliger of betaald, waar CSR al wordt ingezet of waar je het zelf op mag zetten. Het is een interessant thema waar we binnen Oikos op verschillende niveaus mee werken. Bij het jongerenproject van Oikos is het bijvoorbeeld interessant om naar de andere kant van CSR te kijken: hoe kunnen we een koppeling maken met meer commerciële activiteiten? Daar kun je vanuit CSR veel input op leveren. Dus je zou je als vrijwilliger bij ons kunnen melden!”

Meer weten? Stichting Oikos

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons