Achtergrond

Hoe lief zijn liefdadige sterren?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het opinieartikel 'Afrika kan zonder messias George Clooney' betoogt Kiza Magendane dat hij zich als Afrikaan niet wil laten vertegenwoordigen door George Clooney, een westerse blanke man. Dat kan ik me op zich voorstellen. Ik wil dat ook niet. 

Maar ik ben niet eens met de argumenten die Magendane opvoert. Als ik die namelijk op mezelf betrek, moet ik ook stoppen met de landbouwontwikkelingsactiviteiten die ik samen doe met boeren in Bolivia. Maar het is niet omdat Clooney blank en westers is dat je je niet door hem moet willen laten vertegenwoordigen.

Maar omdat hij de verkeerde boodschap geeft

 

Succes
George Clooney is een filmster met een grootse carrière. Hij een enorm aantal films op zijn naam heeft staan als acteur en regisseur. Verder is hij eigenaar van een villa van 100 miljoen dollar en heeft hij wel achttien camera's geïnstalleerd rond die villa, wat de buren nogal irriteert. In het verleden heeft hij een keertje beloofd om nooit meer te trouwen, maar die belofte heeft hij niet weten te houden. Clooney is succesvol en beroemd, maar succesvol en beroemd staat niet gelijk aan goed.

George Clooney is geen held zoals Patrice Lumumba, Nelson Mandela of Jerry Rawlings of zoals Lech Walesa, Vaclav Havel of Boris Nemtsov. Het is niet zo dat zijn onverzettelijke inspanning in de strijd voor een vreedzamere of vrijere wereld hem op deze plek heeft gebracht. Het is niet zijn inspirerend leiderschap dat hem maakt tot wie hij is. Daardoor vertegenwoordigt Clooney vooral de inferieure wereld van consumerisme. Een wereld waarin behoeften snel bevredigd kunnen worden en problemen zonder inspanning verdwijnen. De wereld die wij avond aan avond op ons televisiescherm langs zien komen. Een wereld waarin je beroemd en bekend kunt zijn zonder dat je daarvoor risico's hoeft te lopen en met je leven betaalt of zou kunnen betalen.

Batman is dood

Als Batman door het leven
Wat Clooney's organisatie 'The Sentry' beoogt, is best sympathiek: 'De netwerken blootleggen die de ergste conflicten in Afrika in stand houden'. Dat is nobel, ze zoeken de oorzaak ook in de bestuurskamers in New York en Basel. Maar Clooney's campagnefilmpje is een simplificatie. Wij denken als gewone mensen vanuit onze luie stoel: Ha super, George Clooney heeft de oplossing en gaat als een soort van 'Batman' het probleem voor ons even uit de weg ruimen. Zo nodig zijn we nog wel bereid de beurs te trekken, maar veel verder dan dat hoeft onze inspanning voor een betere wereld niet te gaan. Een happy end is door regisseur Clooney gegarandeerd. 

Wakkere mensen
Maar zo werkt het niet. De problemen op de wereld zijn complex en hardnekkig. Ze vergen grootse inspanningen en een happy end is niet gegarandeerd. 

 Een betere wereld eist onze continue betrokkenheid en alertheid

 

We moeten ons geld op de 'goede' bank zetten, investeren in mooie projecten, de juiste koffie kopen, onze vleesconsumptie beperken, ons afval scheiden en solidair zijn met anderen, elke dag en elk moment. Het nadeel van de vaderlijke Clooney als ambassadeur is dat hij ons in slaap sust, terwijl de wereld alleen door wakkere mensen gered kan worden.

Daden maken de mens
Het is volgens mij geen kwestie van geografische herkomst of huidskleur, die maakt of onze bijdrage het juiste signaal af geeft. Het signaal van Clooney en andere sterren geven door hun deelname is dat de betere wereld binnen handbereik is en zonder inspanning kan worden gerealiseerd. Dat is niet waar. Voor een duurzame en betere wereld hebben we alle mensen nodig, niet alleen een paar supersterren. Clooney mag best mee helpen. Maar graag zonder zijn sterrenstatus.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons