‘Pillow Talk’ over seks en taboes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Te gast – op de vuurrode lippenbank – zijn Fatumo Farah, directeur van migrantenorganisatie Hirda (die zich vooral op Somalië richt) en Lambert Grijns, SRGR-ambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vertellen aan de hand van persoonlijke foto’s over hun betrokkenheid met onderwerpen als tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en seksuele voorlichting.

Marlies Pilon, coördinator van OneWorld Love, leidt de talkshow in door toe te lichten wat SRGR is: Seksuele en Reproductieve Rechten en Gezondheid. Het recht van iedereen om zelf te kunnen beslissen over de eigen seksualiteit en het recht op goede gezondheidszorg voor vrouwen rondom hun zwangerschap en bevalling.

Empowerment

Fatumo Farah: “De foto van het meisje met haar hand voor haar mond zegt voor mij alles over SRGR: zij kan niks zeggen, ze kan niks zelf beslissen. Toen ik in Somalië was, zag ik veel jonge meiden die al zes kinderen hadden. Maar ze wilden dat zelf heel graag, waren trots op hun kleintjes. Ik vond het lastig om met hen over geboorteplanning te praten. Daarom vind ik het onderwijs een goede plek om meisjes en vrouwen te empoweren. Hirda zet zich hier ook voor in, we zorgen in onze centra dat meisjes en vrouwen praten over het belang van een opleiding en over participatie in de politiek.”

Onderwijs

Wel vindt hij SRGR een moeilijke term, dus wie hier een beter alternatief voor weet mag het laten weten op zijn Facebookpagina. “Maar SRGR bevat beide kanten, de rechten en de gezondheidskant en dat is wel waar het om gaat. Ik zie wel dat jongeren veel minder vanuit rechten denken, en meer vanuit behoefte. Daar moet je reëel in zijn. Terwijl ik op een school kwam waar op allerlei bordjes met grote letters “Virginity is healthy” (maagdelijkheid is gezond, red.) stond, werd ik door leerlingen continu gevraagd of ik condooms had. Dus die beleving ligt ver uit elkaar.”

Meerwaarde migrantenorganisaties
Farah vindt dat migrantenorganisaties een waardevolle bijdrage kunnen leveren bij kennisoverdracht, aan voorlichting in eigen taal inclusief de culturele gevoeligheden. “Wat ik wil meegeven aan particuliere initiatieven: neem niets als vanzelfsprekend aan. En stem je initiatief af met andere organisaties die aanwezig zijn.” Als voorbeeld noemt ze een project om herbruikbaar maandverband te introduceren zodat meisjes die ongesteld zijn ook naar school kunnen gaan. Hirda wilde hiervoor een lokale sociale onderneming opstarten. Een grote ngo deelde het maandverband echter gratis uit, waardoor de onderneming mislukte.

Nog meer maandverband
Het ministerie vindt SRGR belangrijk. Voor minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is het zelfs prioriteit. Grijns: “Het onderwerp raakt ons allemaal, het is persoonlijk en dichtbij. We besteden veel aandacht aan kindhuwelijken en recent hebben we een project gesteund om uitwasbaar maandverband te stimuleren. Om het in te voeren was te duur, dus de school, meisjes én jongens, zijn zelf aan het naaien geslagen, dat vind ik echt creatief!”. Grijns vindt de meerwaarde van particuliere initiatieven dat ze veel specifieke kennis van een bepaalde regio hebben. Hij pleit voor meer uitwisseling “zodat wij in Den Haag weten wat jullie doen en andersom”. Ook als particuliere initiatieven zich niet specifiek op SRGR richten kunnen ze veel doen. Zo zorgen aparte jongens en meisjes toiletten er voor dat meer meisjes naar school gaan.

Je hebt een keuze
De aanwezigen bij de Pillow Talk hebben muisstil geluisterd, maar na afloop van de interviews branden de vragen los. Aan Fatumo wordt gevraagd hoe je meer informatie kunt verkrijgen over besnijdenis. “Je moet het taboe proberen te doorbreken. Vrouwen die het hebben meegemaakt, moeten beginnen om erover te praten.  Over hun eigen ervaringen, over de gevolgen die besnijdenis heeft bij seks of bij een bevalling. Ook artsen moeten het bespreekbaar maken. Dat kost tijd, het is een kwestie van lange adem. En het begint bij onderwijs: vrouwelijke leerkrachten die vertellen dat je een keuze hebt, dat je ook verder kunt studeren in plaats van kinderen te krijgen”.

[[nid:37593]]

Lambert Grijns mag uitleggen waarom hij als man SRGR-ambassadeur is en waarom voor deze baan geen vrouw is gekozen. “Het is een bewuste keuze geweest. SRGR is niet alleen een zaak van vrouwen maar ook van mannen. Zij hebben een groot aandeel: zij doen, misbruiken en beslissen heel veel. Machtsverhoudingen spelen een grote rol en dan kan het handig zijn als een man ambassadeur is. Simpelweg om dat dorpsoudsten vaak niet met een vrouw willen praten en wel met een man”. En met deze afsluiter laat de Pillow Talk zien dat er in elk geval nog veel te bepreken, te delen en te veranderen valt.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons