Ongevraagd stemadvies voor de VIVA400 wereldverbeteraars

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hij is er weer, de VIVA400. Een shortlist met wereldverbeteraars die wij van harte aanbevelen. OneWorld-hoofdredacteur Lonneke van Genugten – groot fan van powervrouwen – geeft een stemadvies. 

Mijn eerste powervrouw was Alexis Carrington Colby. Voor wie dit stijlicoon uit de jaren ’80-cultserie Dynasty niet kent: Alexis droeg glimmende powerjurken met schoudervulling en haar powerkapsel werd elke aflevering hoger een centimeter hoger getoupeerd.

Alexis runde een internationaal imperium, dat leidde ik althans af uit het feit dat ze regelmatig ‘Europa’ aan de lijn had. Het bleef onduidelijk wat haar businessmodel precies inhield, maar ze was een aanhanger van de vierurige werkweek avant-la-lettre, want het CEO-schap verschafte haar genoeg ruimte om urenlange telefoongesprekken te voeren in een overdadig schuimbad of in zijden peignoir ontbijt op bed te nuttigen uit zilveren schaaltjes. Ondanks de luxe en weelde waarin ze als topvrouw verkeerde, bleef ze hands on. Haar rivalen schakelde ze uit in een spontaan modder- 0f strobalengevecht. Zelf belandde ze regelmatig in een vijver met kroos. Haar kapsel bleef daarbij uiteraard in model.

Alexis belandde regelmatig in een vijver met kroos

Dertig jaar later is Alexis nog steeds mijn ultieme powervrouw.  Ik had verwacht dat ze al lang door de tijd zou zijn ingehaald, maar niets blijkt minder waar. Vrouwen verdienen wereldwijd nog steeds 24 procent minder dan mannen (in het midden-Oosten en Noord-Afrika 14 procent, en 33 procent in Zuid-Azie). En nee, het is niet zo dat alle vrouwen en masse kiezen voor een politieke carrière in plaats voor het grote geld. Wereldwijd genomen is een op de vijf parlementariërs vrouw (twintig jaar geleden was dat nog 11,3%).

Nederland staat wereldwijd op een 51e plaats qua man/vrouw-arbeidsparticipatie, na onder andere Botswana (8), Thailand (26) en Bulgarije (39). Nederlandse vrouwen en meisjes doen in opleidingsniveau niet onder voor als Nederlandse mannen, maar ze dringen veel minder door tot de hogere functies. Zolang dat het geval is, zijn aparte ranglijsten en verkiezingen van moderne powervrouwen nog nodig om andere dames ook die richting op te nudgen. Zo is oktober de maand van de VIVA400.Het onderscheid tussen de vier categorieen Krachtpatsers, Knappe Koppen, Creatieven en Wereldverbeteraars is wat kunstmatig. Want als regisseur Daria Bukvic (creatieven) van theaterhit ‘Nobody Home‘ geen wereldverbeteraar is, wie dan wel? Of Manon Ossevoort (krachtpatsers) die op haar tractor dwars door Afrika naar de Zuidpool trok?

Maar regels zijn regels, dus ik beperk me in mijn stemadvies tot vrouwen die OneWorld-proof zijn en ‘groen doen en duurzaam denken’ in de categorie Wereldverbeteraars. Hieronder mijn shortlist om het stemmen wat makkelijker te maken.

Dit is de shortlist van vrouwen die groen doen en duurzaam denken

1. Annick de Witt had prima met zichzelf kunnen concurreren in de categorie ‘knappe kop’ gepast. Ze deed promotie-onderzoek naar de vraag waarom het moeilijk is om duurzaamheidskwesties over te brengen bij een breed publiek. Een zielige ijsbeer op een ijsschots werkt niet altijd als je klimaatverandering aan de orde wil stellen, vertelde ze aan OneWorld Research.

2. Franka Hummels combineert journalistiek (veel over en vanuit de voormalige Sovjet-Unie) met positief activisme. Ze is van de feestjesdoctrine (denk: het Oost-Europees overlastfeest of het Meer-Marokkanenfeest) om een statement te maken. Via twitter betrekt ze haar lezers bij haar verhalen. Eigenlijk zijn haar tweets soms al een verhaal op zich.

3. Marieke Hart van Thuisafgehaald heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De kook-voor-je-buren-service is hét voorbeeld van een succesvolle social enterprise. Het leuke aan Marieke is dat ze eigenlijk helemaal niet zo kookster is. Thuisafgehaald is ontstaan omdat het bij buurvrouw Genelva altijd zo watertandend lekker rook uit de keuken, bekende ze aan The Good Family. Als dank bakt Marieke nu af en toe een pannekoek voor Genelva.

4. Ama van Dantzig en Lynn Zebeda, oprichters van Dr Monk, bedenken slimme oplossingen voor duurzame uitdagingen. Een citaat uit een interview met Lynn in tijdschrift Happinez: ‘Ik wilde later Nelson Mandela worden. Een grote inspirator.’ Een uitspraak naar mijn hart, durf groot te denken. Go, Lynn, you’re halfway there.

5. Sophie van Hoof, Monique van der Veeken, Lidewij Ponjee & Carlijn Bettink (R4WR) fietsten 400 dagen door meer dan 30 landen. In hun bagage 500 malariapillen, zonne-opladers en potten vaseline. Aan OneWorld vertelden ze: “School was voor ons vanzelfsprekend en daarna mochten we studeren. Pas toen we hier met elkaar over praatten, stonden we erbij stil hoe bijzonder dit is vergeleken met andere landen. We willen uitdragen dat vrouwenrechten iets universeels zijn.”

6. Esmee Jiskoot kun je het beste omschrijven als een groene wervelwind. In de Amsterdamse eco-hotspot De Ceuvel vind je haar vrolijk achter de bar of in de weer met allerlei zelfvoorzienende equipment, intussen scenario’s en verfrissende plannen uitdenkend voor de (circulaire) toekomst.

7. Manon van Hoeckel is ontwerper en reist met een houten keet, de mobiele ambassade ‘In Limbo Embassy’ voor ongedocumenteerde vluchtelingen, dwars door Nederland.”Er wordt veel óver vluchtelingen gepraat, maar zelf worden ze te weinig betrokken en gedehumaniseerd door cijfers”, zei ze in gesprek met OneWorld.

8. Anaïs López, Anisleidy Martínez en Paulien Bakker (filmmaker, fotograaf en schrijver) maakten een journalistiek verhaal over de sluiting van alle 33 weeshuizen in Rwanda, maar ze raakten ook persoonlijk betrokken. Hun initiatief Country without Orphans zamelt met een slimme crowdfundingscampagne geld in om kinderen naar school te laten gaan. Als donateur ontvang je een bijzonder opschrijfboekje met foto’s, teksten en tekeningen. In stijlvol design, dat is deze dames wel toevertrouwd.

Stemmen kan nog t/m 4 november. Een jury kiest de definitieve winnaars. Mochten de stemmen staken, dan kan ik een verfrissend watergevecht in de geest van Alexis van harte aanbevelen.

Disclaimer: dit stemadvies is tot stand gekomen op basis van eerdere gesprekken, interviews of toevallige ontmoetingen met de genoemde genomineerden. Ben of ken jij iemand uit de VIVA400 die ook op deze shortlist moet staan? Reageer onder dit artikel of tweet naar @longenug. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons