Celebrate Freedom #standbyme

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Na een kleine tien minuten is de eerste #standbyme selfie een feit. “Laat zien dat je achter de sprekers en hun boodschap staat. Maak zoveel mogelijk selfies en plaats ze online met de hastag #standbyme”, beveelt de presentator vriendelijk. “Wel lachen he! Niets is depressiever dan een verdrietige selfie.” De zaal grinnikt.

Interactieve kaarten
In het kader van de Gay Pride week produceerde OneWorld in samenwerking met Radio Netherlands Worldwide drie interactieve kaarten over homoseksualiteit.

De strijd in woord en beeld
Op OneWorld Love kan je de hele week informatie en verhalen over de strijd van homoactivisten wereldwijd vinden.

“Knappe Nederlandse jongens”
De spreker die het spits afbijt is Anton Castellanos Usigli (25). De Mexicaanse jongen stapt in een gematcht rood jasje en rode broek het podium op. Hij grapt over “al die knappe Nederlandse jongens” die hij voorbij ziet komen op de bekende homo app Grindr. Maar zijn boodschap is serieus. “Ik nodig jullie uit om je af te vragen wat er nog moet veranderen. Er zijn honderden dorpen en steden waar het woord homoseksualiteit amper gefluisterd kan worden. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat, als eerste stap, het wel gefluisterd kan worden?”

Voor de media is het allemaal één grote grap. I’m not a joke, dacht ik

Tijdens de verhalen wordt er aandachtig geluisterd, maar tussendoor ook gelachen en minstens acht keer een groepsselfie gemaakt. Iedere spreker vertelt zijn unieke verhaal over hoe het was om uit de kast te komen, de reactie van familie en vrienden, de reden waarom ze activist zijn geworden en wat ze dan precies doen om homoseksualiteit bespreekbaar en ‘normaal’ te maken.

[[{“fid”:”28578″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Daniel Arzola (24) uit Venezuela kreeg met de paplepel ingegoten dat het niet normaal is om homoseksueel te zijn. “Een homoseksuele jongen uit mijn dorp, Angelo Prado, is een keer op straat aangevallen en in de brand gestoken. Hij overleefde het, maar er werd nauwelijks aandacht aan deze laffe aanval besteed. Gebeurtennissen die te maken hebben met LHBT (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) worden door de media niet serieus genomen. Voor de media  is het allemaal één grote grap. I’m not a joke, dacht ik. Deze slogan begon ik te gebruiken in mijn kunst en op social media om homofobie tegen te gaan. Je kunt je afzetten tegen kunst, maar die discussie win je nooit. Woorden verdwijnen, kunst blijft.”

Familielijn
Le Geng (36) uit China is één van de laatste sprekers. Hij is oprichter van Danlan.org, de grootste website voor homo’s in China, en Blued, een dating app voor homo’s. “De belangrijkste reden dat homo’s in China niet uit de kast durven te komen, is de hoge verwachting van de familie. Ouders verwachten van hun enige dochter of zoon dat zij de familielijn doorzetten en kinderen krijgen, niet dat zij een stel worden met iemand van hetzelfde geslacht. Als de omgeving weet dat je homoseksueel bent, krijg je vaak te maken met verbaal geweld. Onlangs noemde een kennis mijn speech een verhaal over anussen. Hij stuurde er ook een flauwe afbeelding bij van billen om te spotten. Deze actie stelt mij echt teleur.”

Le Geng is de oprichter van de grootste website voor homo’s in China

Kiezen voor de website
“Met de website Danlan.org wil ik een veilige haven bieden aan Chinese homo’s”, legt Geng uit. “Een community van miljoenen waar verhalen gedeeld kunnen worden en niemand alleen is of er alleen voor staat. Op onze website vertellen we bewust veel positieve verhalen om te laten zien dat je als homo in China ook gewoon gelukkig kunt worden en dat er hoop is. Iedere dag word het ietsje beter! We hebben bijvoorbeeld veel romantische verhalen van stelletjes op onze website staan. Ook promoten we op de website veilige seks. Ik merk dat veel vrienden om mij heen die homo zijn niet nadenken over veilige seks. Ik zie het als een soort taak om de bezoekers van Danlan.org hierover te vertellen.”

“Na zestien jaar in dienst te zijn als politieman, kwam mijn baas erachter dat ik homo ben en eigenaar van Danlan.org. Hij vroeg mij te kiezen tussen mijn werk en de website. Ik koos voor de website. Ik zou toch nooit meer gelukkig kunnen worden op mijn werk, omdat ik daar niet kan zijn wie ik ben.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons