“Ze stampen met de voet de rozen aan”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kwaliteitsrozen wil de Nederlandse rozenkwekerij Van den Berg Roses in China introduceren, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. “Eigenlijk is alles anders gelopen dan we hadden verwacht”, vertelt manager Cok Harteveld. Duurzaam ondernemen gaat in China niet over rozen.

Wat is het grootste probleem dat jullie zijn tegenkomen?
“De logistiek. Na de veiling willen de handelaren onze bloemen zo goedkoop mogelijk vervoeren. Ze duwen wel  2500 rozen in een doos. Ze gaan erop zitten, stampen met de voet de rozen aan, gebruiken spanbanden. Wanneer het bij de klant aankomt, is de kwaliteit die wij hebben geleverd, helemaal teniet gedaan.”

 Hoe gaan jullie dit oplossen?
“We hebben plannen om de logistiek in eigen hand te nemen en willen samen met andere Nederlandse telers de eerste  cash-and-carry van China opzetten. Een breed assortiment aan bloemen leveren we dan direct aan de bloemenzaken zelf. “

Welke bijdrage leveren jullie aan de ontwikkeling van de provincie Yunnan?
“We brengen vooral kennis in over de sierteelt. Chinese telers telen nog in de grond, wij op substraat (plantenbakken met potgrond, red.), volledig klimaatbeheerst en we gebruiken watercirculatie. Voor Chinese begrippen heel geavanceerd. In onze kas houden we regelmatig rondleidingen voor geïnteresseerde Chinese telers en we leiden mensen op.”

En de werkgelegenheid?
“In het begin droegen we hier wel aan bij, maar nu er zoveel Chinese  bedrijven bij zijn gekomen, is er werk genoeg. Arbeidskrachten zijn duurder geworden. We geven onze werknemers wel meer dan ze hier gewend zijn:  een vast contract, vrije dagen, ziekteverzekering , pensioen en zwangerschapsverlof.”

Hoe zit het met duurzaam ondernemen in China, is dat mogelijk?
“We werken zo milieuvriendelijk mogelijk, niet alleen om een duurzame bloem voor de markt te kweken maar  vooral omdat we zelf het milieu niet willen belasten. We gebruiken hier dezelfde middelen die we in Nederland ook gebruiken, geen chemicaliën zoals de Chinese kwekers doen.

Houdt de overheid toezicht op milieuhandhaving?
“De laatste jaren controleert de overheid flink op milieu. Chinese kwekers lozen veel chemicaliën in het water. Wanneer men hier achter komt , worden ze vriendelijk verzocht uit dit gebied te vertrekken. We zitten in een hele droge periode en het  is bijna onmogelijk om vruchtbare grond te vinden in deze regio. Dus betekent zo’n gedwongen vertrek vaak het einde van hun bedrijf.”

Kan je wel spreken over duurzaam ondernemen in een gebied waar steenkool wordt gestookt?
“We hebben onderzocht of we aardwarmte kunnen gebruiken voor een schone verwarming van de kassen, maar om deze investering mogelijk te maken hebben we een subsidie nodig. We zijn in gesprek met de Chinese overheid om de voordelen van aardwarmte bij hen onder de aandacht te brengen. Yunnan is een groot sierteeltgebied en dit zou een grote stap vooruit zijn, ook in het kader van het Kyoto-protocol.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons