Schoon drinkwater met je smartphone

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1,8 miljard mensen drinken water dat niet schoon is. In India en Kenia zit er van nature bijvoorbeeld veel fluoride en arseen in het grondwater. Vaak is het water ook verontreinigd geraakt met allerlei bacteriën van bijvoorbeeld uitwerpselen, dit kan kwalen veroorzaken zoals buikpijn en diarree. Naast de toegang tot drinkwater, is er in de internationale watersector steeds meer aandacht voor de kwaliteit er van.

Kastje
Tot nu toe waren er twee manieren om de kwaliteit van water te controleren. De eerste manier is het in een laboratorium laten onderzoeken van een watermonster. Dit is duur en vanwege het transport kan de uitslag vaak lang op zich laten wachten. Bovendien worden de resultaten verder niet publiekelijk gedeeld. De tweede manier is een veldkit, een kastje waarmee je de waterkwaliteit op locatie kunt meten. Dit kastje moet worden bediend door iemand die er verstand van heeft, en ook dit resultaat kun je niet eenvoudig delen met de buitenwereld, het is alleen zichtbaar op het eigen kastje.

De Indiase Samuel Rajkumar, medeoprichter van de Indiase startup TernUp (een collectief, van artiesten, ontwerpers en technologen) bedacht daarom samen met zijn collega’s iets beters: de Caddisfly. Samen met stichting Akvo gaat Rajkumar de tool op de markt brengen. Akvo is een internationale organisatie die software services ontwikkelt zodat ontwikkelingsorganisaties gemakkelijker informatie kunnen verzamelen en online delen.

Smartphone
De tool bestaat uit een eenvoudige monster-houder die op een Android telefoon geklikt kan worden, plus een app voor op de Android-smartphone die metingen doet. Het werkt als volgt: je neemt een watermonster en gooit hier een stof bij, dit reageert met wat je wilt meten, bijvoorbeeld arseen. Hoe meer vervuild het water is, hoe donkerder het monster wordt. Het monster plaats je in het speciale hoesje op je smartphone en je neemt een foto van het monster. De applicatie op je smartphone rekent de concentratie uit en je weet direct of je het water kan drinken. Een positieve bijkomstigheid is dat via deze app de data opgeslagen wordt en de informatie gedeeld kan worden. Door het GPS-systeem op je telefoon weet de app exact waar het monster vandaan komt, zodat er een kaart gemaakt kan worden met alle testgegevens. Op een website wordt deze informatie gedeeld zodat stap voor stap de waterkwaliteit in allerlei gebieden inzichtelijk wordt gemaakt.

Volgens Hans Merton van Akvo is dit hard nodig: “Met betrouwbare en actuele data die voor iedereen online beschikbaar is, ben je veel beter in staat om gerichte maatregelen te nemen die nodig zijn om mensen veilig drinkwater te geven. In Afrika gaat de verspreiding van smartphones razendsnel. iPhones zijn vaak te duur, maar Android-toestellen worden veel gebruikt in ontwikkelingslanden.” De Akvo Caddisfly app is een toevoeging op Akvo FLOW. Veel organisaties gebruiken Akvo FLOW al om bijvoorbeeld waterputten in kaart te brengen. Hiermee kunnen we de app meteen wereldwijd introduceren. Veel hulporganisaties zijn al bekend met deze verzameling van data.

Waterput
Akvo en Rajkumar richten zich vooral op hulporganisaties en lokale overheden. Zij zullen de tool vervolgens inzetten bij hun ontwikkelingsprogramma’s. Het is uiteindelijk gericht op mensen die op het platteland wonen en water drinken van een openbare- of eigen waterput. Over de naam is creatief nagedacht. “De caddisfly is een insectje”, vertelt Merton. “Dit insect legt zijn eitjes alleen in heel schoon en zoet water. De aanwezigheid van de caddisfly is dus een duidelijk teken dat het water schoon is.”

Revolutionair
Merton: “De tool is in het lab getest en werkt voor fluoride. Als onze tool zich verder ontwikkelt, kan dit een doorbraak zijn. Het is goedkoop, je maakt gebruik van bestaande smartphone technologie en wereldwijd groeit het aantal goedkope Android toestellen razendsnel.” Op dit moment wordt het in India in de praktijk getest en de volgende stap is om dit ook op grotere schaal in India en Kenia te doen. Fluoride is wereldwijd een belangrijk probleem. Op dit moment zijn er alleen al in India 25 miljoen mensen van wie hun gezondheid negatief beïnvloed wordt door fluoride in het drinkwater. Deze fluoride komt uit de natuur en zit dus al in het water. Zij krijgen bijvoorbeeld diarree of moeten er van overgeven. “De volgende stap is om nieuwe testen voor bacteriën te ontwikkelen. Als alles zo voorspoedig verloopt als tot nu toe het geval is, komt de tool begin 2015 op de markt.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons