OneWorld verwelkomt de worm!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onrust op de redactie, iedereen kruipt achter zijn bureaus vandaan… want onze nieuwe huisdieren zijn gearriveerd! Op 8 mei opent OneWorld FoodGuerrilla Het Wormenhotel, de kleinste hotelketen van Nederland. Deze campagne vraagt aandacht voor de plek waar al ons eten vandaan komt, namelijk de bodem.

Lotte en de Worm

Onze bodem staat rood
De VN heeft 2015 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem. Net zoals voor jou is dit voor ons geen thema waarmee we opstaan of mee naar bed gaan. En toch zou dat wel zo moeten zijn: de bodem is letterlijk de voedingsbodem waarop al ons eten groeit. Wat we vergeten is dat deze voorraad aan voedingsstoffen eindig is, en het bodemleven kapot kan worden gemaakt. Zie de bodem als een bankrekening: als je er iets vanaf haalt, moet je er ook weer wat op storten wil je niet rood komen te staan. Inmiddels staat een kwart van alle landbouwgrond in het rood.

Elke minuut verliezen we 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond

In de afgelopen 40 jaar is een kwart van het landbouwareaal flink verstoord geraakt, maar niet zonder reden. Na de Tweede Wereldoorlog wilde niemand meer honger lijden. We zijn hier iets te goed in geslaagd in het Westen: we vullen elke avond ons bord met goed eten voor een bodemprijs door een intensief landbouwsysteem. Daar heeft de bodem letterlijk de prijs voor betaald. Elke minuut verliezen we 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond. Dit komt door grootschalige monoculturen die de grond uitputten, het overmatige gebruik van pesticiden en mest, maar ook door zware trekkers die over het land rijden. Die drukken de grond aan waardoor beestjes zoals wormen, nematoden, bacteriën en schimmels zich slecht kunnen bewegen. Deze landbouwpraktijken maken het de levende organismen in de bodem enorm lastig, met bodemdegradatie tot gevolg. Tijd voor actie!

Worm als bodemheld
Het goede nieuws is dat de worm enorm goed is voor een gezonde bodem. Wormen graven gangen tot wel 100 kilometer lang. Stel het je voor als een soort Bros-patroon dat ontstaat. In deze gangen kunnen planten lekker wortelen en wordt water goed opgenomen. Ook zorgen wormen voor natuurlijke bemesting van het land doordat ze plantenresten eten die ze omzetten in mineraalrijke compost. Een echte topper dus, die bodemheld. Daarom willen we de worm eens flink in de watten leggen in ons Wormenhotel.

Wormenhotel

Het Wormenhotel
Het Wormenhotel is een compostbak waar je jouw kliekjes in kan werpen. GFT-afval zoals appelkroosjes, koffiedik en theezakjes zijn de lievelingskostjes van de worm. De worm zet dit afval vervolgens om in compost die je kunt uitspreiden op je eigen (moes)tuin. Zo sluit je met het Wormenhotel een kringloop in je eigen huishouden, op kleine schaal.

Datzelfde moet gebeuren op grote schaal bij boeren, wereldwijd. Deze campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor de bodem, en de bodem hoog op ieders agenda te zetten. Het is tijd voor boeren, handelaren, de overheid en voor ons als consument om weer iets terug te geven aan de bodem en de kern van al ons eten nieuw leven in te blazen. Bouw bijvoorbeeld je eigen DIY Wormenhotel, simpel en snel!

Wil je op de hoogte blijven van onze campagne? Volg OneWorld FoodGuerrilla dan op Facebook of Twitter, en bezoek de site van Het Wormenhotel.

OneWorld FoodGuerrilla is het platform voor 150 good food initiatieven die samen acties opzetten voor een beter voedselsysteem. Meer weten? Kijk op www.foodguerrilla.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons