Kleine molens vangen veel wind

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ze zijn zo klein dat er tien op een rijstkorrel passen. Onderzoekers van de University of Texas in Arlington kondigen de ontwikkeling van microwindmolens aan die mobieltjes kunnen opladen.

Als het aan de onderzoekers ligt worden wapperende handen het straatbeeld van de toekomst. Stop je telefoon in een telefoonhoesje waar honderd windmolentjes inzitten, wapper even in de lucht en je telefoon is opgeladen, melden de onderzoekers.[[{“fid”:”23433″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:139,”width”:148,”style”:”width: 148px; height: 139px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

3D-printer
De kleine windmolens  zijn bedacht door de Amerikaanse Smitha Rao en J.C. Chiao en worden gemaakt met een micro 3D-printer. Een fabriek in Taiwan, WinMEMS Technologies Co, heeft al interesse getoond om de micromolens te produceren.

Nikkel
“Het probleem met de meeste micromechanismen is dat het materiaal te broos is en dus snel kapot gaat”, zegt Rao. De windmolens zijn echter zeer duurzaam volgens de onderzoekster. “De molens hebben een nikkellegering waardoor de molens geen last hebben van snelle slijtage.”

Het produceren van de windmolens is volgens onderzoekers van de University of Texas ook goedkoop. “De apparaatjes kunnen op eenzelfde plak metaal gemaakt worden waardoor massaproductie mogelijk is.”

Zuchtje wind
Groter is dus niet altijd beter, bewijzen de molens. Er wordt echter wel groot gedacht door de onderzoekers: “Doordat ze zo klein zijn, kunnen we duizenden windmolentjes naast elkaar plaatsen op een huis of gebouw om energie voor licht, beveiliging of draadloze communicatie te produceren.” Horizonverzuiling, zoals bij grote windmolens,  is er dus ook niet.

Het kleine molentje is in het filmpje hieronder te zien:
[[{“fid”:”23431″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Windmill002aHD”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Lees meer op de website van de University of Texas.
Foto: Gregory H

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons