De latten in de kast laten?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wintersport in de Alpenlanden is uitgegroeid tot een belangrijke economische factor. In theorie zijn bijna alle betrokkenen ervan overtuigd dat het groener en duurzamer moet, maar intussen komen bepaalde knelpunten steeds duidelijker bovendrijven, EOS zette de belangrijkste op een rijtje:

Knelpunt 1.  Aanleg skipistes
Ondanks protest van natuurverenigingen wordt er in heel wat gebieden nog uitgebreid, rotsen en stukken berg worden met explosieven opgeblazen. Voor dieren betekent dat in veel gevallen een verlies en versnippering van hun leefomgeving. De onvoorspelbare winters maken skiën onder de 1.500 meter bovendien steeds onzekerder, dus zoeken resortmanagers hun heil hogerop, verhoogde risico's op erosie op de koop toenemend. 

Knelpunt 2.  Skiërs en snowcats
Ski’s, snowboards en snowcats persen de sneeuw stevig samen, wat de isolerende eigenschappen wijzigt. Dat zorgt voor grote temperatuurschommelingen in de onderliggende bodem waardoor de bodemsamenstelling verandert, er is rechtstreekse vorstschade aan bepaalde planten en de sneeuwlaag smelt later af, waardoor de bloeitijd later komt.

Knelpunt 3. Sneeuwkanonnen, kunstsneeuw en water
Kunstsneeuw heeft voor- en nadelen: de extra sneeuwlaag beschermt tegen schade door skiërs en snowcats en zorgt voor een betere isolatie, maar ze is ook zwaarder, bevat andere mineralen en stelt de dooiperiode uit. Sneeuwkanonnen vreten bovendien stroom en vooral water, met alle gevolgen van dien.

Knelpunt 4. Zomeronderhoud
Bij de aanleg van skipistes en het onderhoud in de zomer worden zware machines ingezet om het terrein te egaliseren. Dat is behoorlijk destructief voor de bodem: die wordt compacter, de samenstelling wordt anders en het absorptievermogen verandert.

Van wit naar groen?
Wintersport zonder impact bestaat niet, maar als wintersporter zelf kun je de gevolgen wel een beetje beperken door bijvoorbeeld verantwoord om te gaan met vervoer, water en afval. Of er nog meer skipistes komen en of daarbij rekening wordt gehouden met gevoelige zones en zeldzame flora en fauna, zal afhangen van de maatschappelijke discussie.

Een aantal organisaties, zoals Alpine Pearls en Green Pearls, bieden duurzame wintersport vakanties aan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons