Waarom protesteren tegen Monsanto?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Over de hele wereld worden vandaag protestmarsen gehouden tegen biotechbedrijf Monsanto. Waarom? OneWorld schrijft regelmatig over dit bedrijf. Een overzicht. 

In januari van dit jaar zei onze OneWorld-voedseldeskundige Lotte Sluiter: "Monsanto domineert de markt en is daardoor gigantisch machtig. Ze hebben de boeren van Texas tot Kenia in hun greep doordat ze zaden verkopen die voor eenjarig gebruik zijn, waarbij ze eigen bestrijdingsmiddelen leveren die verplicht moeten worden afgenomen."

Monsanto is een grote promoter van genetisch gemanipuleerd voedsel. Sluiter: "Het telen van een enkel gewas op grote oppervlakten is een strop voor de biodiversiteit. Op lange termijn putten we de aarde uit, raken gewassen resistent door het vele gebruik van bestrijdingsmiddelen en dan groeit er nog geen sprietje gras." 

De afgelopen jaren schreef OneWorld regelmatig over Monsanto. Een greep uit onze artikelen:

De macht van Monsanto

De macht van Monsanto
In 2013 gingen twee miljoen mensen wereldwijd de straat op om te protesteren tegen multinational Monsanto. Het chemiebedrijf controleert in toenemende mate wat er in onze buik terecht komt. OneWorld legt uit waarom het hoog tijd is om de spandoeken er weer eens bij te pakken.

Oprah kiest voor Monsanto
Oprah heeft de mond vol van gezond eten: dat moet natuurlijk biologisch en het liefst uit eigen tuin. Maar in haar tijdschrift O, the Oprah Magazine, staat nu een advertentie van biotechbedrijf Monsanto. Heeft Oprah niet al geld genoeg?
(UPDATE: de gewraakte advertentie is uiteindelijk door O terug getrokken)

Europese Commissie maakt vaart met GMO's
De Europese Commissie laat er inzake gentechgewassen (GMO's) geen gras over groeien. De GMO-wetgeving gaat op de schop en onlangs werden twaalf nieuwe GMO's goedgekeurd voor de Europese markt. Critici zien de invloed van vrijhandelsverdrag TTIP. ''Het toont goodwill aan de VS.''

GMO voor beginners
Zeg op de gemiddelde verjaardag GMO, en binnen no time roept iemand heel hard “MONSANTO” in je oor. Met een buik vol kaas en groetenballetjes knaagt er dan wat, als ik mijn sleutel weer in de voordeur steek. Waren die hapjes wel GMO-vrij? Wat is GMO nu eigenlijk precies? Bestaat het in Nederland, en eet ik het? Is dat erg? Tijd om op onderzoek uit te gaan. 

RoundUp

Eet ik (on)veilige groente?
Een blog van Anke Tijtsma over het gebruik van Roundup. 

 

Buiten OneWorld (een kleine greep):

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons