Steeds minder schaamte voor doggybag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Stel: je gaat uit eten en je krijgt je bord niet leeg, wat doe je dan? Je houden aan de oer-Hollandse regel dat je altijd je bord moet leegeten, je eten laten staan of om een doggybag vragen? Steeds meer Nederlanders gaan voor de laatste optie. Uit onderzoek van Natuur Milieu en Depa blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders dit jaar vaker dan andere jaren om een doggybag heeft gevraagd.

Jaarlijks verspilt de horeca 51.000 ton voedsel. Dit staat gelijk aan 77 miljoen warme maaltijden. 

De helft van de Nederlanders is zich het afgelopen jaar bewuster geworden van de hoeveelheid eten die hij of zij weggooit en 36 procent vindt een doggybag normaler worden. Daarmee verdwijnt langzaam een groot taboe. Langzaam, want nog steeds vindt de helft (47 procent) het gênant om een doggybag te vragen. Vorig jaar was dat nog 52 procent. Ruim één op de drie schaamt zich om met een herkenbare doggybag over straat te lopen.

De rol van restaurants
Bijna driekwart neemt zelfs nooit eten mee naar huis. “Nog steeds heerst er een taboe. Een valse schaamte, hoewel de cijfers aantonen dat deze minder wordt”, aldus Olof van de Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu. “Als de huidige trend zich voortzet, is het taboe op de doggybag over vijf jaar verdwenen.”

Van de ondervraagden vindt meer dan driekwart dat restaurants meer moeten doen tegen voedselverspilling. Een kwart gaat zelfs eerder naar een restaurant dat een doggybag aanbiedt en 63 procent (tegenover 54 procent in 2014) vindt dat restaurants zelf een doggybag moeten aanbieden als er eten op het bord blijft liggen. En daar speelt Natuur & Milieu handig op in, want als het aan die organisatie ligt gaat heel Nederland aan de doggybag. De milieuorganisatie deelt, in samenwerking met Depa en de Rabobank, 50.000 gratis doggybags uit aan restaurants. Wie zijn eten niet op eet, kan het meenemen naar huis.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons